BIFFF 2013 - 31st Brussels International Fantastic Film Festival

Van 2 tot en met 13 april is het weer tijd om te sidderen, gieren en roepen op de 31ste editie van het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF). Vorig jaar was er al reden tot feesten, maar dit jaar worden de grote kanonnen boven gehaald voor de 30ste verjaardag van het festival. Voor deze gelegenheid verplaatst het festival zich van Tour & Taxis naar BOZAR, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De contradictie kon niet groter zijn!

 

Palmares 2013

Internationale Competitie

Gouden Raaf 2013: Ghost Graduation - Javier Ruiz Caldera - Spanje
Zilveren Raaf: Abductee - Yudai Yamaguchi - Japan
Zilveren Raaf: American Mary - Jen Soska en Sylvia Soska - USA

Europese Competitie: Zilveren Méliès voor beste langspeelfilm: May I Kill U? - Stuart Urban - Groot-Brittannië
Speciale vermelding: Earthbound - Alan Brennan - Ierland

7th Orbit Competitie: Blancanieves - Pablo Berger - Spanje
Speciale vermelding: Vanishing Waves - Kristina Buozyte - Lithouwen

Thriller Competitie: Confession Of A Murder - Byung-Gil Jung - Zuid-Korea

Publieksprijs, de Pegasus: Ghost Graduation - Javier Ruiz Caldera - Spanje

 

De verandering van locatie brengt nog enkele andere grote veranderingen met zich mee. Zo zal het festival sinds lang opnieuw over twee zalen beschikken, waardoor het aantal films zowaar verdubbelt. Ook dit jaar staan er enkele knallers van formaat op het programma. Byzantium, een nieuwe vampierenfilm van Neil Jordan (Interview with a Vampire) mag het festival openen en afsluiter is Stoker, de eerste Engelstalige film van de Park-chan Wook (Oldboy).

 

Byzantium maakt bovendien deel uit van de Ierse Focus, een speciale selectie van films waarmee het BIFFF Ierland in de schijnwerpers wil zetten. Het land is immers in de eerste helft van 2013 voorzitter van de Europese Unie. Andere te ontdekken films zijn Citadel, Moon Man, Stitches en Grabbers. Deze laatste zal te zien zijn op de fantastische nacht, die naar goede gewoonte plaatsvindt op de eerste zaterdag van het festival.

 

Met meer dan honderd films op het programma valt er heel wat te ontdekken natuurlijk. Vijf niet te missen films, vraagt u? Deze cinefiel kijkt alvast uit naar:

Antiviral
De peetvader van de body horror, David Cronenberg, is al een tijdje van het pad afgeweken. Zijn zoon Brandon pikt de draad gelukkig weer op met Antiviral, een duistere en sfeervolle parabel over de obsessie voor beroemdheden.

 

Blancanieves
Spanje gaat The Artist achterna met deze verfilming van Sneeuwwitje als stille film, die bovendien een hommage is aan de Europese cinema uit de jaren ‘20. Pablo Berger situeert het verhaal in Spanje anno 1920, waar Sneeuwwitje de dochter is van een legendarische matador.

 

Excision
De shocker van het Sundance festival 2012. Richard Bates Jr. geeft een bijzonder bloederige en komische invulling aan de zoektocht van een tiener naar haar ontmaagding. In de cast vinden we onder andere Malcom McDowell, ex-pornoster Traci Lords en de legendarische regisseur John Waters, die onlangs nog te gast was op het Offscreen festival.

 

Kiss of the Damned
Vampieren zijn hip, en de filmwereld zal het geweten hebben. Maar in tegenstelling tot Twilight en consorten, doet Xan Cassavetes (dochter van …) haar film baden in een erotisch sfeertje en brengt ze zo hommage de klassiekers van het genre zoals Daughters of Darkness, The Hunger en Lèvres de Sang.

 

Pieta
De eigenzinnige Zuid-Koreaan Kim Ki-duk is terug, en de wereld zal het geweten hebben. Na een depressie, die ertoe leidde dat hij enkele jaren als kluizenaar leefde – en hier de wondermooie documentaire Arirang over maakte – keert hij met volle kracht terug naar zijn roots met Pieta, waarmee hij in Venetië de Gouden Leeuw won. De film volgt de loopjongen van een woekeraar geconfronteerd met zijn eigen daden nadat er plots een mysterieuze vrouw opduikt die beweert zijn moeder te zijn.

 

U merkt het, dit jaar belooft het BIFFF opnieuw twaalf drukke dagen vol met filmisch genot. Ook de vertrouwde randactiviteiten zoals de Zombieparade, de Cosplaydstrijd, bodypainting- en make-upwedstrijden zijn weer van de partij. Enkel het Vampierenbal blijft op dit moment nog een groot mysterie. Voor al het kortfilmgebeuren op de Belgian Film Day op vrijdag 12 april kan u terecht op onze zustersite kortfilm.be.

Neem zeker ook een kijkje op de website van het BIFFF voor het volledige programma en alle bijkomende informatie.