Film Fest Gent 2016

Het kleuren van de bomen en het vallen van de bladeren wordt in Gent en omstreken steevast geassocieerd met een cinefiele opwinding. Film Fest Gent neemt voor de 43e keer samen met de herfst de Arteveldestad in voor een ode aan de filmkunst.

 

Want nog meer dan ooit staan in deze editie expressieve, relevante, betekenisvolle en voor discussie vatbare producties op het programma. Naast de officiële competitie zijn het vooral de selecties uit Scandinavië (Nordic Cinema) en Japan (Spotlight Japan) die niet te versmaden films bevatten. Opvallend is het verdwijnen van de specifieke aandacht voor avant-premières van publiekstrekkers. Dapper maar ook een risico. Meer dan voorheen wordt dus gehoopt op de belangstelling van échte filmliefhebbers boven popcornvreters. 

 

Immers, waar vorige edities steeds een twintigtal (veelal) Amerikaanse producties op het programma staan hadden waar je in de loop van de maanden na het festival sowieso ook kan gaan naar kijken – vaak het gevolg van een koppeldeal met verdelers – vallen nu enkel Snowden van Oliver Stone en Sully van Clint Eastwood op als kleppers. In de eerste kruipt Joseph Gordon-Levitt in de huid van klokkenluider Edward Snowden, terwijl Tom Hanks in de tweede de piloot speelt die in 2009 een noodlanding maakte op de Hudson. Een derde biografie doet ons echter meer watertanden: in Jackie kruipt Natalie Portman in de huid van Jackie Kennedy, een vertolking die naar Oscar ruikt.

 

Wie zijn filmvoer graag vertrouwd houdt, vindt wellicht ook zijn gading bij films als Personal Shopper van Olivier Aassayas, Paterson van Jim Jarmusch, A Monster Calls van J.A. Bayona of The Light Between Oceans van Derek Cianfrance: werk van fillmakers die al wat bewezen hebben. Daarnaast zijn ook openingsfilm I, Daniel Blake van Ken Loach, A Quiet Passion van Terence Davies en de documentaire Voyage of Time: Life’s Journey van Terence Malick potentiële publiekstrekkers omwille van de namen achter het project. Liefhebbers van de arthousecinema kennen wellicht ook Kelly Reichardt, Walter Salles, Asgar Farhadi, Cristian Mungiu of Jeff Nichols, van wie allen nieuw werk te zien is op dit festival.

 

België is ook alweer goed vertegenwoordigd. Terwijl het Belgische filmlandschap doorgaans teleurstellend is, weten de meest interessante filmmakers van bij ons altijd een plek te vinden in Gent. Uitkijken dus naar Home van Fien Troch, My First Highway van Kevin Meul, Souvenir van Bavo Defurne, Le Ciel Flamand van Peter Monsaert en King of the Belgians van Jessica Woodworth en Peter Brosens. Een rijtje filmmakers met persoonlijkheid die elke aanmoediging verdienen. Wie niet te hoog wil grijpen, kan terecht bij de sneak-preview van een binnenkort te verschijnen Vlaamse actieprent. Zouden we inzetten op De Buurtpolitie: De Grote Geldroof?

 

Wie grasduint in de catalogus en stilstaat bij de synopsis van onbekendere producties, raakt vast geïntrigeerd. Door een pelgrimstocht met een kinky kantje (The Ornithologist uit Portugal), een opeengepakte groep gearresteerden in een combi (het Arabische Clash), de kritische kijk op Facebook in het Deense Facebookistan of de kruising van een sf-fabel met een moordmysterie (het Japanse Danchi). De overdaad aan fascinerende verhalen van over de hele wereld maakt dat Film Fest Gent opnieuw voor een filmindigestie zal zorgen bij de cinefielen. Bereid zijn je te laten verrassen en je smaak uit te breiden is de enige optie.

 

In het territorium dat zich tussen Kinepolis, Vooruit, Studio Skoop, Sphinx en Kask Cinema aftekent, wordt de Pokemonjager verdrongen, maar verder vindt iedereen wel iets naar zijn gading. Naast een programma van een kleine honderd langspelers, is het Film Fest Gent immers ook een beleving voor wie niet zo lang kan stilzitten (ook al omdat deze editie één dag minder films vertoont, moeten we er aan toevoegen). Wat op het gebied van kortfilms te vinden is, leest u op onze zustersite, maar er zijn ook talrijke nevenactiviteiten die dit evenement doen bruisen en knallen – u vindt dat allemaal hier. Verleidelijker kan Garbo niet kijken, dus u weet waarheen.