Filmfestival Brussel 2011

Vanaf 22 juni kan de filmliefhebber weer terecht in het Flageygebouw voor de inmiddels 9de editie van het Brussels Film Festival. Naar goede gewoonte biedt dit festival een uitgebreide selectie aan kwaliteitsvolle films uit heel Europa. Uit maar liefst 867 inzendingen werden dit jaar 40 films geselecteerd, waarbij zowel een diversiteit in land van afkomst als op gebied van genre en thematiek centraal staan.

 

Palmares:

Golden Iris Award (Prijs van €10.000 aangeboden door de stad Brussel): Innocent Saturday - Alexander Mindadze - Rusland

White Iris Award (Prijs van €4.000 aangeboden door de Europese Commissie): Nothing's All Bad - Mikkel Munch-Fals – Denemarken

Jameson Cinephile Award (Prijs van €2.500 aangeboden door Jameson en uitgereikt door een een jongerenjury bestaande uit studenten van de filmschool IAD): Innocent Saturday - Alexander Mindadze – Rusland

Best Screenplay Award (Prijs van €2.000 aangeboden door ASA en SABAM): Happy Happy - Anne Sewitsky – Noorwegen

Cineuropa Award (Prijs van €5.000 aangeboden door cineuropa.org): A Quiet Life - Claudio Cupellini – Duitsland/Frankrijk/Italië

Audience Award (Prijs van €2.000 aangeboden door Euro Millions): Parked - Darragh Byrne – Ierland/Finland

RTBF en BeTV Award (Prijs van respectievelijk €10.000 en €5.000): Ni Vendre, Ni à Louer - Pascal Rabaté - Frankrijk

 

In totaal zijn er elf films die met elkaar in competitie zijn voor de hoofdprijzen, de Golden Iris Award en White Iris Award, waaronder het Spaanse Black Bread, de grote favoriet op de Goya’s dit jaar, het actuele Parked over ‘mobiele thuislozen’ en de Poolse 3D film Suicide Room. Geen competitie zonder jury, en dit jaar vinden we hier onder andere Gust Van den Berghe, die dit jaar nog aanwezig was op Cannes met Blue Bird, Anne Coessens, actrice van Illégal, Cages en Diamant 13, kunstenaar Jan de Cock en Jaqcues Weber als juryvoorzitter terug. Uiteraard worden er ook tal van andere prijzen uitgereikt waaronder die van televisiezenders Prime, RTBF en BeTV alsook de Audience Award en de Jameson Cinephile Award, uitgereikt door een jongerenjury bestaande uit studenten van het IAD en het RITS.

 

Naast de langspeelfilms is er ook een competitie voor Belgische kortfilms. Dit om kortfilms te promoten door ze aan een breed publiek te tonen, die op deze manier een nieuwe kans krijgen om pareltjes als Bento Monogatori, Badpakje 46 -  dat de Juryprijs voor kortfilm op Cannes won dit jaar - , en prijsbeest L’oeil du paon te ontdekken.

 

Nieuw dit jaar is de samenwerking met BOZAR. Niet alleen kan je hier naar een concert van de Tindersticks in het kader van de 15de verjaardag van hun samenwerking met Frans regisseuse Claire Denis, ook worden een aantal films een tweede maal in dit prestigieuze gebouw vertoond. Ook de samenwerking met Sundance Channel wordt verder gezet, en wegens het succes van vorig jaar worden dit jaar zelfs vier films vertoond in plaats van twee. Ook deze zijn te bezichtigen in het BOZAR.

 

Als het volop zomert en u bij het warme weer liever buiten zit dan in een donkere cinemazaal, kan u op het festival ook altijd terecht voor de gratis openluchtvertoningen op het Flageyplein. Ook dit jaar is de selectie hier op zijn minst impressionant, met films als Pulsar, Io sono l’amore en Soul Kitchen.

 

De grootste verrassing dit jaar, is waarschijnlijk de aanwezigheid van een prachtige Belle Epoque circustent op de twee laatste dagen van het festival. Onder de noemer Crazy Cinematography kan u hier voor de lage inkomprijs van slechts €2 een heuse filmvoorstelling meemaken net zoals vroeger stomme films vertoond werden, met pianist, live geluiden en verhaaltjesmakers.

 

Voor meer informatie kan u altijd terecht op de website van het festival.