Filmfestival Maastricht 2006

Naast de wekelijkse bevoorrading zijn er nog wel andere redenen om af en toe eens naar het gezellige stadje Maastricht af te zakken, nee, niet om te gaan shoppen in de Hema of bij Vroom & Dreesman maar een filmfestivalletje bijvoorbeeld. Want het Film Festival van Maastricht dat vorig jaar eerder een soort satellietproject van het International Film Festival Rotterdam was, zet dit jaar zijn eerste stappen naar de uitbouw van een zelfstandig festival dat zich toespitst op arthouse films uit Europa en daarbuiten. Het wil een platform bieden aan films die niet (of nog niet) in Nederland (en vaak ook niet in België) gedistribueerd worden en brengt daarnaast een reeks avant-premières.

Voor de openingsfilm werd Lunacy gekozen van de Tsjechische live-action grootmeester en surrealist Jan Svankmajer. Andere publiekstrekkers zijn onder meer Transamerica, een ?transseksuele roadmovie? met Desperate Housewife Felicity Huffman in de hoofdrol, Breakfast on Pluto, het glitter-travestiesprookje van de Ierse regisseur Neil Jordan en Romance and Cigarettes. Deze laatste is een komische musical geproduceerd door de Coen broertjes in een regie van John Turturro. De namen van James Gandolfini, Susan Sarandon, Kate Winslet, Steve Buscemi en Christopher Walken maken alvast een veelbelovende indruk.

Verder loopt er nog een sectie met de winnende films van de VPRO Tiger Awards waaronder u zeker Ahlaam niet mag missen, een onthutsende film die zich afspeelt in het Irak vlak na de Shock and Awe bombardementen. Voor één keer krijgen we de directe gevolgen van de oorlog eens te zien door de ogen van een Irakees, die overigens heel wat risico?s moest nemen om zijn film te kunnen realiseren. Liefhebbers van de Aziatische film kunnen nog eens hergenieten van The Bow van Kim Ki-Duk, The World van Jia Zhang-Ke, Three Times van Hou Hsia Sien of een voorproefje krijgen van Shanghai Dreams.

Daarnaast staan er nog enkele muziekdocumentaires op het programma waaronder Rize van David LaChapelle die slechts heel kort in België te zien was en Crossing the Bridge, een kleurrijke documentaire waarin de bassist van Einstürzende Neubauten samen met Fatih Akin (Gegen die Wand) de hybride muziekstijlen in Istanbul in kaart probeert te brengen. Bij wijze van klassiekers kan u ook nog The Woman in the Window en M-eine Stadt sucht einen Mörder van Fritz Lang herontdekken in de gerestaureerde versie van het Nederlandse Filmmuseum. En naast een dertigtal langspeelfilms loopt er ook een bescheiden kortfilmprogramma waarover zoals naar goede gewoonte meer op kortfilm.be.