Filmfestival Brussel 2004

WINNAAR PUBLIEKSPRIJS: SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY

De nochtans sterke eerste vernieuwde editie van het Filmfestival van Brussel, op Flagey, heette nog zeer bescheiden de ?nuleditie? te zijn. Dit jaar zijn we dus aan de eerste editie toe. Lees er alles over op K.U.T !

Programmatoren Jan de Clercq en Eric Kloeck zijn hun uitgangspunt, eerste of tweede films van Europese filmmakers tonen, trouw gebleven. Daar zit behoorlijk wat Belgisch werk tussen, maar ook de wervelende debuutfilm van Stephen Fry en prenten met Colin Farrell of Gwyneth Paltrow. Het verhaal van een trio heren inclusief transsexueel, maar ook ?How I killed a saint? waar de problemen in de Balkan op de achtergrond spelen. Het festival is bijzonder gevarieerd en grossiert bovendien in sterke titels.

Duitse poëzie (?Was nützt die Liebe in Gedanken??), Spaans drama (?With George Bush on my mind?), Oostenrijks minimalisme (?Hurensohn?), een Engels-Frans-Tunesisch journalistenepos (?Deadlines?) ... . Van psychologisch drama tot uitzinnige roadmovie-komedie, als u geïnteresseerd bent in de jonge Europese cineast van vandaag weet u waar naartoe!

De jury bestaat uit Gabrielle Claes (directrice van het Koninklijk Filmarchief Brussel), Jan Verheyen (VTM-programmadirecteur, Alles moet weg), Marc Didden (Brussels by Night), Yann Moix (Podium) en monteur Philippe Bourgueil, die een hoop Belgische en Franse films op zijn actief heeft.

de prijzen

*
Iris prijs voor beste film 10.000 euro
*
Canvas prijs voor beste film 10.000 euro distributiewaarde
*
RTBF prijs voor beste film 10.000 euro distributiewaarde
*
beste acteur en beste actrice elk een vliegticket van 1.250 euro
*
publiekprijs (alle categorieën) 5.000 euro