BIFFF 1999 - 17e Brussels International Festival of Fantastic Film

Internationaal Festival van de Fantastische Film van Brussel XVII ... De organisatoren van het festival vroegen ons expliciet om de GEHELE naam te vermelden. Wij hebben trouwens alle begrip voor deze vraag want een festival als dit leeft bij de gratie van zijn reclame-inkomsten. Dit jaar dus alweer de 17de editie. En ook dit jaar waren er weer een boel science fiction- , horror-, fantasie- en thriller-films te bekijken.

Maar zoals elk jaar was er ook weer een onderscheiding voor de beste film. Wij waren erbij en zagen dat het goed was.

 

GOUDEN RAAF

Dit jaar ging de hoofdprijs naar de film Ring van Hideo Nakata. Ring kreeg in Brussel zijn wereldpremière. Het verhaal draait rond Reiko Asakawa, een journaliste die een mysterieuze video opspoort, als mensen er naar kijken worden ze opgebeld door een stem die zegt dat hij of zij binnen de week zal sterven. Creepy atmosfeertje en sterke mise-en-scène. Ringu groeide ondertussen uit tot het symbool van Japanse neohorror wave en kreeg ook een Amerikaanse remake (The Ring).

De twee speciale prijzen van de Jury (zilveren raven) waren voor In Dreams van Neil Jordan en Cube van Vincenzo Natali. De mogelijkheid om de eerste te bewonderen ligt aanzienlijk hoger dan bij de tweede. De recensie van de eerste kunnen jullie trouwens nu al lezen.
Verder waren er nog hopen andere prijzen maar daar gaan we jullie niet mee lastig vallen. Lees het gerust even rustig na op de website van het festival op www.bifff.org.

 

DE FILMS

Zo'n 130 films waren er dus te zien. En wij zagen ze allemaal. Eigenlijk niet maar het zou wel mooi staan op de site. Het leuke aan dit festival is dat het elk jaar toch weer een paar primeurs weet te brengen. Zo kon je op het festival Arlington Road al bewonderen. En ook Star Trek 9 was er te zien. Absolute uitschieter was waarschijnlijk The Faculty die pas in juni in de zalen te zien zal zijn. Een groot deel van de films die op het festival te zien waren zullen trouwens nooit in de bioscoop te zien zijn. It's a shame, tenzij je erbij was natuurlijk. Wie dus nog steeds denkt dat het hier gaat om een festival in de marge, heeft het serieus bij het foute eind.

Dit jaar waren we eveneens te gast op de Nacht van de Fantastische Film. Een evenement dat een soort spin-off is van het festival. Eigenlijk zijn het namelijk verschillende nachten in verschillende bioscopen. Wij kozen voor het gezellige Leuven. Kwestie van ons een beetje thuis te voelen, ziet u.
Achtereenvolgens kregen we The Bride Of Chucky, In Dreams, The Faculty en Star Trek 9 op ons netvlies geprojecteerd. EXISTENZ Als dit geen belletje doet rinkelen, lees dan vooral verder want ik ga er meer over vertellen. eXistenZ is de titel van de nieuwe film van David Cronenberg. Inderdaad die man van oa. The Fly, Videodrome, Scanners.

 

En nee, ik ben Crash niet vergeten maar die film verdient het om een eigen zinnetje te krijgen. Cronenberg, de man waarvan je houdt of die je haat. Hij mocht met zijn meest recente escapade dus het festival afsluiten. Je gelooft het nooit maar ook over deze film vertel ik je graag meer. Na de vertoning trokken zo'n 2000 mensen richting Hallen van Schaarbeek. Daar vond namelijk het Vampierenbal plaats. Zonder maquillage of aangepaste kledij kwam je er niet in. Met als resultaat een zaal vol weirdo's allerlei. Een perfecte afsluiter dus voor dit festival. Volgend jaar het festival van de fantastische film in de 21ste eeuw. Klinkt toch paradoxaal eigenlijk.