Docville 2010 - Zesde editie

De term 'auteursfilm' is een vlag die vele ladingen dekt. Uiteraard denkt u in eerste instantie aan fictiefilms die zo eigenzinnig zijn als een tiener in zijn puberteitscrisis. En toch. Al jaren claimen de organisatoren van het onvolprezen Docville het woord als strikje rond hun selectie documentaire films. En gelijk hebben ze zo op het eerste zicht. Om maar te zeggen dat het meer dan 50 titels tellende filmfeest rond documentaires kwaliteit hoog in het vaandel voert. U lijdt met een fors gevuld programma van een dikke week aan een acute embarras du choix? U ziet bij al dit interessants door de bomen het bos niet meer? Wij klopten met rode oortjes aan bij de programmatoren en vroegen hen naar hun favorieten. Geniet u even mee van hun selectie?

 

Palmares:

Prijs van de Jury voor Beste Internationale Documentaire: How Much Does You Building Weigh, Mr. Foster? (Norberto Lopez Amado & Carlos Carcas, Spanje)

Prijs van de Jury voor Beste Belgische Documentaire:Vlasman (Jan Lapeire)

 

In de internationale selectie dient u zeker een visie van Mijn Enschede, over de gekende vuurwerkramp in 2000, te overwegen. Stipten de programmatoren verder voor ons aan in deze categorie: Space Tourists (terwijl de eerste 'ruimtetoeristen' zich klaarmaken voor hun onwaarschijnlijke trip gebruiken lokale Kazachstaanse boeren rond de lanceerbasis het zwaar giftige ruimteschroot om een dak te repareren of een stal voor de dieren te bouwen) en tenslotte het naar verluidt visueel erg knappe Into Eternity, over de bouw van een Finse opslagplaats voor nucleair afval en de vragen die dat oproept. Immers, hoe communiceer je met toekomstige generaties? En hoe, bijvoorbeeld in welke taal, maak je hen duidelijk dat dit bouwwerk niet geopend mag worden (denk aan de piramides)?

 

In de nationale selectie mag u de borst alvast natmaken voor Bedankt en merci, een verschroeiend authentieke, ver van een Man Bijt Hond-achtige aanpak gespeende documentaire over vijf volkscafés in de Belgische Westhoek. Proost! Verdienen verder uw aandacht: Au bordel ce soir (gelukkige raamprostituees die uitstekend overweg kunnen met hun pooier werpen eens een ander licht op het fenomeen dan de eeuwige kommer en kwel die u door de band genomen hierover opgedist krijgt) en zeker Kill the referee, over wat misschien wel een van de eenzaamste beroepen ter wereld is: scheidsrechter zijn op een belangrijk voetbaltornooi. Merk op dat de organisatie van Docville duidelijk onderstreept dat deze laatste titel zelfs interessant is voor diegenen die het normaal gesproken Spaans benauwd krijgen van voetbal.

 

In de categorie recente releases + avant-premières is het volgens de programmatoren uitkijken geblazen naar het op Naomi Kleins gelijknamige boek gebaseerde The Shock Doctrine (de opkomst van het kapitalisme in diverse landen zou steeds terug te voeren vallen op een ramp, revolutie of oorlog die je volgens de auteurs kan vergelijken met de shockterapie die psychiatrische patiënten moesten ondergaan in de jaren zestig). Ook de moeite om met rode stip aan te duiden in uw agenda: het enigmatische Inferno, een documentaire over een film die nooit, alhoewel hij over een onbeperkt budget beschikte, werd afgemaakt en waarvan de beelden pas nu, een halve eeuw later, werden teruggevonden (denk aan het gelijkaardige Lost in la Mancha en geniet bij de gedachte alleen al). Vervolledigt tenslotte het rijtje aanraders in deze categorie: The Cove, over illegale dolfijnslachtingen.

 

Lonen verder in de nagelnieuwe categorie weten en geweten de moeite, aldus de organisatie: Bananas!* (wat als je als eenvoudige Nicaraguaanse arbeider in de clinch gaat met een machtige fabrikant van pesticide die zelfs in de VS al niet meer gebruikt mag worden?), No Impact Man, zeg maar de straffere versie van het van Canvas bekende Low Impact Man en Orgasm Inc., over de queeste naar een soort Viagra voor vrouwen.

 

Tenslotte stipte de organisatie in de categorie The art of Chinese film making nog deze titel aan: The Biggest Chinese Restaurant in the world, over -u raadt het nooit- het grootste restaurant ter wereld. Dat deze laatste film, samen met andere documentaires, valt te downloaden, dat er nóg een categorie is (Films in M), dat er een heuse jury en competitie verbonden zijn aan Docville en dat er een Canvas-avond op het programma staat, dat alles en nog veel meer kunt u hier rustig uitvlooien. Wij wensen u uit de grond van ons hart veel educatief plezier toe!