Oscars 2003: vooruitblik

De Oscarnominaties van dit jaar zullen bij heel wat filmliefhebbers voor de nodige frustraties zorgen. Begrijpelijk, want eens te meer beloonde The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences de verkeerde films. De dertien nominaties voor Chicago, als je het ons vraagt een banale musical, bewijzen eens te meer dat de leden van The Academy geen oog hebben voor creatieve of vernieuwende films, waardoor pareltjes als About Schmidt en Adaptation aanzienlijk minder kans maken op gouden beeldjes. Een hoog gewaardeerde film als Spike Lee's nieuwste, The 25th Hour, lijkt zelfs helemaal niet in aanmerking te komen.

Beste film Chicago's nominaties zijn uiteraard in zowat alle voorname categorieën te situeren, met als belangrijkste de nominatie voor Beste Film. De concurrentie is sterk, en kan door de aanwezigheid van The Pianist, Gangs of New York, The Hours en Lord of the Rings: The Two Towers, in veel grotere mate op onze sympathie rekenen. Toch valt op, maar dat is geen verrassing meer, dat het voor het grootste deel weer om brave, politiek correcte films met veelal een historische achtergrond gaat. Het jaren '50-drama Far From Heaven, Spielberg's Catch Me If You Can, Road to Perdition (nochtans een typische Oscarfilm) en de opvallend originele About Schmidt en Adaptation vallen daardoor uit de boot. We vrezen ervoor dat het overgepromootte Chicago de hoofdprijs in de wacht zal slepen...

Beste regisseur Op Lord of the Rings na, zag elke film ook zijn regisseur genomineerd. Rob Marshall (debuterend regisseur van Chicago), Roman Polanski, Martin Scorsese, en Stephen Daldry krijgen het gezelschap van Pedro Almodóvar, wiens Hable Con Ella, ook voor Beste Scenario werd genomineerd. Daar kunnen we ons dan weer wel in vinden. Andere kanshebbers waren Steven Spielberg, Alexander Payne (About Schmidt), Todd Haynes (Far From Heaven) en Sam Mendes (Road to Perdition), maar zij mogen hun hoop voorlopig opbergen. Nochtans getuigden vooral Payne en Haynes van opvallend meer dan vertel- en creatief talent dan Marshall... De Oscar zelf zou nu eindelijk wel eens naar Scorsese kunnen gaan, aangezien die nog nooit een beeldje mee naar huis mocht nemen. Mocht Polanski winnen, zal hij trouwens toch een vervanger moeten sturen: de cineast mag nog steeds de USA niet in, sinds hij in de jaren '70 seks had met een 13-jarig meisje en daarvoor veroordeeld werd wegens kinderverkrachting.

Beste acteur In deze categorie, verliep alles als voorspeld. Daniel Day-Lewis, magistraal in Gangs of New York, en Jack Nicholson, naar verluidt in de rol van zijn leven in About Schmidt, zullen het onder elkaar moeten uitvechten, want Nicolas Cage (schitterend als tweeling in Adaptation), Adrien Brody (doorbraakrol in The Pianist en de enige van de genomineerden die nog nooit een Oscar won) en Michael Caine (The Quiet American) zullen het volgens ons niet halen. Leonardo DiCaprio (Catch Me If You Can), Tom Hanks (Road to Perdition) en Denzel Washington (Antwone Fisher) werden ook nog als kanshebber genoemd, maar dit jaar mogen ze eens overslaan. Trouwens even opgelucht opmerken dat Richard Gere zowat de enige acteur uit Chicago is die niet genomineerd werd... The Academy heeft blijkbaar toch nog principes!

Beste actrice Ook het lijstje van 'Beste Actrice' was eigenlijk al min of meer bekend. Julianne Moore ('Far From Heaven'), Nicole Kidman (The Hours) en Renée Zellweger (Chicago) waren al zeker van een nominatie. Zellweger, een grotesk overschatte actrice, verdient deze eer beslist niet. Ook de nominatie van Diane Lane, voor een middelmatige film als Unfaithful is een steek in het hart van elke filmliefhebber. Plaats nummer vijf op de lijst leek voorbestemd te zijn voor Meryl Streep (The Hours), maar Salma Hayek's knappe, Oscarvriendelijke rol in Frida, kreeg meer stemmen. Wij duimen voor Kidman, alweer onovertreffelijk in de rol van Virginia Woolf', maar Moore en Zellweger zijn niet te negeren concurrenten.

Beste mannelijke bijrol In de categorie 'Beste Mannelijke Bijrol' vinden we heel wat grote namen terug. Paul Newman is blijkbaar de enige acteur uit Road to Perdition wiens prestatie bij The Academy was blijven hangen. Hij krijgt gezelschap van klassebakken Ed Harris (The Hours) en Christopher Walken (Catch Me If You Can), en de minder bekende, maar steengoeie acteurs Chris Cooper (Adaptation, en ook bekend als de buurman uit American Beauty) en John C. Reilly (Chicago). Die laatste, al jarenlang subliem in films als Magnolia, en Boogie Nights, krijgt trouwens de eer de eerste acteur ooit te zijn die in maar liefst drie van de genomineerde Beste Films te zien is. Naast Chicago, waarin hij jammer genoeg een erg flauwe rol vertolkt, speelt hij ook in Gangs of New York en The Hours mee. Cooper won totnogtoe al de meeste prijzen en is dus de grootste kanshebber, maar wij duimen eigenlijk voor alle vijf, want niemand kan toch twijfelen aan het talent van deze heren.

Beste vrouwelijke bijrol De Oscar voor 'Beste Vrouwelijke Bijrol' zou wel eens naar Kathy Bates kunnen gaan. Naakt (!) te bewonderen als hippiemoeder in About Schmidt, bewijst deze minder glamoureuze dame grote klasse te bezitten. Haar sterkste concurrenten zijn Meryl Streep (dan toch genomineerd, maar dan voor Adaptation) en Julianne Moore (-twee maal genomineerd in één jaar! - voor The Hours). De andere genomineerden, voor wie we alweer zeker niet zullen supporteren zijn de Welsche schone Catherine Zeta Jones, en de zwarte rapster Queen Latifah, beiden voor Chicago.

Onze noorderburen maken dan weer kans op de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De weinig verdienstelijke komedie Zus en Zo, met onze Pieter Embrechts in één van de rollen, neemt het immers op tegen The Man without a Past (Finland), El Crimen del Padre Amaro (Mexico), Nirgendwo in Afrika (Duitsland) en Hero (China). Toch is ook België vertegenwoordigd op de Oscarnacht, want regisseur Dirk Beliën en producente Anja Daelemans maken met 'Fait d'hiver' kans op een Oscar voor beste kortfilm. Tom Van Dijk ('In de gloria') speelt de hoofdrol. Zij mogen dan ook de enige aanleiding genoemd worden om nog verheugd uit te kijken naar 23 maart, de Oscarnacht. Er zullen immers maar weinig verrassingen te zien zijn, en het zullen net als altijd weer de verkeerden zijn die in de prijzen vallen. Of was u al vergeten dat Denzel Washington vorig jaar won? En voor de melodramatische, huilerige dankspeeches moeten we het ook al niet doen. Hopelijk brengt gastheer Steve Martin wat leven in de brouwerij.

Weetjes: En nog even op een rijtje hoeveel nominaties de films behaalden: Chicago: 13 Gangs of New York: 10 The Hours: 9 The Pianist: 7 Frida, Lord of the Rings II en Road to Perdition : 6 Adaptation en Far From Heaven: 4 Hable Con Ella, About Schmidt, Catch Me If You Can en Spider Man= elk 2 Afgelopen week werden ook de Razzie-nominaties bekend gemaakt. Deze Oscar-tegenhangers belonen de slechtste films en acteurs, en dit jaar zijn dat o.a. Britney Spears, Madonna, Jennifer Lopez, Eddie Murphy, Roberto Begnini, Steven Seagall, XXX en Star Wars II. Blij vast te stellen dat er nog mensen met smaak zijn.

 

Sven De Schutter