The Imitation Game

Genre: Biografisch drama | Duur: 1u54 | 2014 | Release: 14 Januari 2015 | Land: Groot-Brittannië, VS | Regie: Morten Tyldum | Cast: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Rory Kinnear

Het heeft eigenlijk lang geduurd heeft vooraleer iemand het aandurfde een film te maken over de wiskundige Alan Turing en zijn eerste primitieve computer. Geen scenarist zal er om heen gekund hebben dat de man homo was, wellicht. Gezien zijn seksuele voorkeur op een bepaald moment zelfs invloed had op zijn positie als codekraker voor de Britse overheid, was zelfs de traditionele Hollywoodaanpak geen optie, waarbij alles wat maar enigszins voor controverse of minder opkomst zou kunnen zorgen, genegeerd wordt. Deze biografische prent kan dus als redelijk geloofwaardig beschouwd worden. Een goeie film is dit echter maar met moeite. 

Het is al snel duidelijk dat regisseur Morten Tyldum - van het vermakelijke Headhunters - met zijn Engelstalig debuut vooral geen risico wilde lopen en slechts als huurling fungeert voor een nogal braaf en wat ruggengraatloos project, dat door debuterend scenarist Graham Moore is neergepend met een teleurstellend gebrek aan originaliteit of diepgang. The Imitation Game voelt van bij het begin aan als een overgeproduceerde, bekroningsgerichte formulefilm. 

Acht Oscarnominaties zijn dan ook absoluut te veel eer. Dat de prent in aanmerking komt voor Beste Film en Beste Regie is overdreven. Dit is dan ook typisch entertainment op maat van de Academyleden. Benedict Cumberbatch is nu al enkele jaren goed op dreef en mocht stilaan wel in aanmerking komen voor Oscargoud, maar zijn vertolking komt niet in elke scène  even beheerst over. We hebben hem in eerder rollen al veel overtuigender gezien. Knightley doet het niet onaardig maar dat komt er in haar geval vooral op neer dat ze niet irriteert. Haar personage is ook amper uitgewerkt.

Simplistisch en te weinig authentiek aandoend portret van een ondergewaardeerde wetenschapper

The Imitation Game is niet onaardig in zijn geheel en bewijst oprecht eer aan een ondergewaardeerde, zelfs betreurenswaardige man. Maar een iets evenwichtiger, minder simplistisch scenario met authentieker aandoende personages had de film pas echt de moeite waard gemaakt. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turing wordt gearresteerd voor obsceniteiten en wordt verplicht chemische castratie te ondergaan. Hij pleegt kort na dit oordeel zelfmoord.