28ste Internationaal Filmfestival van Brussel

Dames en heren, het mag dan vriezen dat het kraakt, vanaf donderdag moet u gegarandeerd uw sjaal en muts bovenhalen om u te begeven naar het filmspektakel van Brussel. Vanaf donderdag 18 januari wordt Brussel eventjes het Hollywood van Europa.

 

Tot zaterdag 27 januari zullen alle mensen die ook maar ietsje met film te maken hebben present zijn op het Internationaal Filmfestival van Brussel. Voor de 28ste keer vormt onze hoofdstad het decor voor menig cinefiel. Aanvankelijk sloop er een beetje angst in de gelederen - toen bleek dat Kladdaradatsch! failliet was gegaan - maar daar valt nu niets meer van te merken. Integendeel, de organisatoren hebben even hun beste marketingbeentje voorgezet. Een ware reclamecampagne raast door het medialandschap en men moet al van de derde maan van Jupiter komen om niet te weten dat het filmfestival er aan komt.

 

Bovendien pakt het filmgebeuren uit met een heuse stunt: tegen het zéér democratische (spot-)prijsje van 350 Bfr bekomt u zomaar eventjes een Festival-pass die u toegang geeft tot álle vertoningen (in zoverre er nog plaatsen beschikbaar zijn). Een filmfestival zoals dat van Brussel gaat natuurlijk met een bepaalde missie naar het slagveld.

 

Zoals ieder jaar is het de bedoeling dat het filmgebeuren de aanzet geeft tot een bredere maatschappelijke discussie over film. Tevens kunnen de filmliefhebbers in dialoog treden met de respectievelijke regisseurs, acteurs, actrices, cameramannen (of -vrouwen), journalisten, enz. Maar het Internationaal Filmfestival van Brussel heeft nog een functie voor zich weggelegd: 'Het Filmfestival wil doorheen de programmatie en de verschillende evenementen aantonen hoe divers de Europese beeldcultuur is en waarom het van wezenlijk belang is dat deze rijke beelden en de verbeeldingskracht van hun makers worden gevrijwaard.' Het spreekt voor zich dat u op dit festival niet de nieuwste van bijvoorbeeld Robert Zemeckis - Cast Away met Tom Hanks - zult kunnen absorberen.

 

Nee, dit festival spitst zich eerder toe op films die niet meteen in de blockbusterlijstjes zullen terechtkomen, maar zeker en vast een kijkje waard zijn. Het festival van Brussel draait hoofdzakelijk rond een aantal thema's.

 

Ten eerste is er de Europese Competitie waarbij Europese langspeelfilms en kortfilms tot het bittere einde elkaar zullen bekampen voor de prestigieuze Gouden Iris. Deze zal voor de zesde keer uitgereikt worden door een internationale jury. Vervolgens zullen er een heleboel Europese premières te zien zijn, die pas binnen enkele maanden het bioscoopscherm zullen halen. Eén van de publiekstrekkers zal zeker de Nacht van de Korte Film vormen, die dit jaar in het teken staat van de Erotic Tales.

 

Enkele gerenommeerde cineasten kregen carte blanche om hun wildste fantasieën op het witte doek te projecteren. Zo kunnen we geilen op de kortfilms van Hal Hartley, Mika Kaurismäki, Ken Russell, Paul Cox, Bob Rafelson, Susan Seidelman en Wim Verstappen. Dit jaar focust Brussel zich op de Nieuwe Duitse Regisseurs van de Jaren Negentig, o.a. Tom Tykwer. Samen met het Koninklijk Belgisch Filmarchief en het Filmmuseum brengt men hulde aan de Duitse filmmaker Volker Schlöndorff. Natuurlijk komt ook het kleine landje België ruimschoots aan bod. Er is de voorstelling van de nieuwe film van Pierre-Paul Renders, 'Thomas est amoureux', de 21ste Competitie van de Belgische Korte Film, documentaires van Belgische makelij voeren voor de tweede maal een bloeddorstige veldslag voor de Henri Storck Prijs; op de Avond van de Vlaamse Gemeenschap kunnen we voor de eerste maal zien naar de nieuwste van Jan Hintjes, Osveta, en er is de Avond van de Vlaamse Acteur.

 

Het festival opent plechtig op 19 januari 2001 in de UGC Brouckère én Kinepolis met de Britse prent Billy Elliot. Deze film oogstte reeds veel succes op verschillende internationale festivals en kreeg onlangs nog drie nominaties voor de European Film Awards. Het slotgala vindt plaats op zaterdag 27 januari 2001 in UGC Brouckère én Kinepolis, waarbij er een projectie volgt van Elie Chouraqui's, Harrison's Flowers (met o.a. Andie McDowell, Brendan Gleeson en Elias Koteas). Ga dat zien !!