Anima 2014 - 33e Festival van de Animatiefilm

Op vrijdag 28 februari gaat de 33ste editie van Anima, het Brusselse Festival van de Animatiefilm, van start. Tot en met 9 maart kan je in Flagey terecht voor een programma vol met animatiefilms voor jong en oud. Niet minder dan 16 langspeelfilms en 143 kortfilms staan op het programma.

 

Palmares 2014

- Publieksprijs voor Beste Langspeelfilm: L'Arte della Felicità - Alessandro Rak - Italië

- Publieksprijs voor Beste Langspeelfilm voor Kinderen: Ma Maman est en Amérique et elle a rencontré Buffalo Bill - Marc Boréal & Thibaut Chatel - Frankrijk/Luxemburg

- BeTV-prijs voor Beste Langspeelfilm: Cheatin' - Bill Plympton - USA

 

Met 36 Belgische films kent Anima dit jaar haar grootste selectie aan nationaal werk tot nu toe. De Belgische trots is dus goed vertegenwoordigd op het festival. Bovendien is zij vanaf deze editie ook officieel partner van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences. Als een Belgische kortfilm de Grote Prijs wint, dan komt deze dus automatisch in aanmerking voor een Oscar. Maar de competitie is opnieuw bijzonder zwaar dit jaar.

 

Naar goede gewoonte maken de Japanners indruk. Na Children Who Chase Lost Voices From Deep Below vorig jaar, keert Makoto Shinkai terug naar het festival met prachtige The Garden of Words en de nog onbekende Yasuhiro Yoshiura hoopt ons te verrassen met het fantasierijke Patema Inverted. Osamu Tezuka's Buddha - The Great Departure is dan weer een verfilming van de gelijknamige manga van de peetvader van de Japanse animatie en bedenker van Astroboy. Maar de grootste klepper wordt voorbehouden voor de openingsavond. Die eer gaat dit jaar naar Hayao Miyazaki's The Wind Rises. Het belooft voor de vele fans een memorabele avond te worden want de Japanse grootmeester heeft met zijn nieuwste film ook meteen zijn afscheid aangekondigd.

Het Franse Tante Hilda! van het regisseursduo Benoît Chieux en Jacques-Rémy Girerd mag het festival afsluiten. Verder op het programma staat nog een knappe selectie van langspelers van over de hele wereld. Zo kunnen we ons vergapen aan het epische Uma Historia de Amor e Furia uit Brazilië, het intieme Italiaanse L'Arte della Felicità en Arjun, the Warrior Prince een Indiaanse films gecoproduceerd door Walt Disney Studios en gebaseerd op het legendarische gedicht Mahabharata. Verder komt festivalgetrouwe Bill Plympton (Idiots and Angels) zijn nieuwste film Cheatin’ voorstellen en krijgen we in Consuming Spirits van Christopher Sullivan een trieste blik te zien op het industriële Amerika.

 

Valt verder te ontdekken op het festival: een Animeernacht vol met animatie extravaganza, een kortfilmselectie gewijd aan de Eerste Wereldoorlog en een retrospectief rond Juan Pablo Zaramella, die vorig jaar de Grote Prijs won met Luminaris en dit jaar in de jury zetelt. Alle info rond de kortfilms vind je terug op www.kortfilm.be. Voor een volledig overzicht van het programma verwijzen we graag door naar www.animafestival.be.