BIFFF 2003

Brussel beeft op haar grondvesten want het Festival van de Fantastische Film, Science Fiction en Thriller is reeds aan haar 21ste editie toe. Niet enkel de liefhebbers van de meest splashy horror komen ruimschoots aan hun trekken. Het evenement is immers een feest voor elke echte filmliefhebber en daarom geven we u met plezier enkele tips zodat u niet verder verdwaald in de lijst van meer dan 50 films die nog tot en met zaterdag 29 maart de schermen van het Auditorium Passage 44 en Cinema Nova zullen teisteren.

Te beginnen met een stevige kandidaat voor de hoofdprijs van de films in competitie, de Gouden Raaf: www.bifff.org.'Darkness' van de Spaanse cineast Jaume Balaguero die 3 jaar geleden nog met 'The Nameless' op het hoogste schavotje mocht gaan staan. Spanje is trouwens Europees hoofdleverancier van fantastische prenten, niet in geringe mate te danken aan het bijzonder productieve Filmax. Vlak na deze film volgt namelijk een marathonvertoning van een hele nacht (weliswaar voor de volhouders onder u) die ingeleid wordt door een andere afgevaardigde van dat huis, 'Beyond Re-Animator' van Brian Yuzna die hiermee de trilogie afrond die begon met Stuart Gordon?s klassieker uit 1985. Dat het bijzonder zwaar selecteren wordt, hoeven we waarschijnlijk niet meer te beklemtonen. Tezelfdertijd loopt in Cinema Nova immers een retrospectief ter ere van de surrealistische Chileense beeldmagiƫr Alejandro Jodorowsky wiens 'El Topo' en 'Santa Sangre' zonder twijfel absolute aanraders zijn. Zij die menen te weten dat BuƱuel, Cronenberg of Greenaway de meest wreedachtige verhalen te vertellen hebben, zullen hun mening drastisch moeten herzien!

Verder is er, zoals dat reeds enkele jaren het geval is, ook een enorme lichting Oosters geweld uit Japan en Zuid-Korea waaruit 'Phone' (Byung-ki Ahn) en 'The Grudge' (Takashi Shimizu) wellicht het sterkst in het oog springen. Nog andere tips: 'Cypher' van Vincenzo Natali die u waarschijnlijk kent van het beangstigende 'Cube', 'Cabin Fever' (Eli Roth) dat beweert een eerbetoon te zijn aan grootmeesters van het genre als Romero (o.a. 'Night of the Living Dead') en Raimi (o.a. 'Evil Dead'), 'Deathwatch' (Michael Basset) dat zich afspeelt in de loopgraven van WO I en de nieuwe Alan Parker (die o.a. de superbe satanische thriller 'Angel Heart' met een magistrale De Niro schoot), 'The Life of David Gale', tevens de slotfilm van het festival met Kevin Spacey in de hoofdrol. Vergeet zeker ook niet dat het BIFFF tevens boeiende randevenementen aanbiedt zoals de fantastische modeshow, de bodypainting wedstrijd en het vampierenbal als kers op de huivertaart. Voor meer informatie en het volledige programma, verwijzen we u griezelgraag door naar de zeer goed verzorgde site van het festival.