BIFFF 2004 - 22nd Brussels International Film Festival of Fantastic Film

'Save the green planet' wint de Gouden Raaf!

za 27/03/04 - 'Save the Green Planet!' van de Zuid-Koreaanse regisseur Jun-hwan Jang heeft zaterdagavond de Gouden Raaf gewonnen op het 22e Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film (BIFFF).

Aan de prijs zit een kunstwerk van Joseph Henrion vast en 5.000 euro van het Brussels gewest voor de distributie van de film.

De acteur Jung-ha Yeon en de scenarist Sakichi Sato hebben een Zilveren Raaf gekregen voor hun bijdrage aan respectievelijk 'A tale of two sisters' en 'Gozu'.

De prijs van het publiek is gewonnen door 'The Butterfly Effect' van Eric Bress en J. Mackye Gruber. De beste Europese fantastische film is volgens de jury 'The Green Butchers' van de Deense regisseur Anders Thomas Jensen.

Bifff 22e editie

Al 22 jaar ondertussen stelt het BIFFF elk jaar opnieuw de meest veelbelovende, nationale en internationale films op het gebied van science fiction, horror en fantasy voor. Niet enkel mainstream films, maar ook en zelfs vooral films die je niet in UGC of Kinepolis zal tegenkomen. Films zonder bekende namen, zonder steun van de grote studio?s of distributeurs maar daarom niet kwalitatief minder. Integendeel vaak. Verder biedt het BIFFF een eigen competitie, een overvloed aan binnen- en buitenlandse gasten, en tal van randactiviteiten om de bezoekers te animeren.

Het festival heeft een sterke traditie met vorig jaar nog meer dan 60.000 bezoekers en hoewel het de laatste jaren met enkele sponsoringproblemen te kampen heeft gehad, weigeren de organisatoren aan kwaliteit in te boeten. Voor deze editie biedt het BIFFF dan ook opnieuw een sterke programmering van 17 internationale, 9 Europese en 46 Belgische premières aan. Nieuw dit jaar is dat alle door hen ondertitelde films in Passage 44 ook Nederlandstalige ondertitels zullen meekrijgen. De openingsfilm is al meteen niet van de minste: Big Fish, het nieuwe sprookje van Tim Burton (Edward Scissorhands, The Nightmare Before Christmas, Sleepy Hollow). Verder laat ook onder anderen Tobe Hooper (The Texas Chainsaw Massacre, Poltergeist) nog eens van zich horen met The Toolbox Murders, krijgen we Code 46, science fiction van de hand van Micheal Winterbottom (Welcome to Sarejevo) te zien en kunnen we te weten komen of Fukasaku?s Battle Royale II op kan tegen zijn illustere voorganger.

Zoals reeds gezegd zijn ook de gasten niet van de minste. Onder andere Stuart Gordon (Re-Animator, Space Truckers, Dagon) is persoonlijk aanwezig om zijn nieuwe thriller King of The Ants voor te stellen en niemand minder dan George A. Romero (van de Night of the Living Dead-trilogie) staat klaar om enkele van zijn klassiekers in te leiden. Striptekenaar en striptekenaar Enki Bilal (Bunker Palace, Tykho Moon) heeft het futuristische Immortal meegebracht en Ryuhei Kitamura, winnaar van een Zilveren Raaf 2003 met Aragami, brengt Azumi en Sky High mee. Maar ook België is vertegenwoordigd met Marc Levie (Coucou c?est moi, A Touch of Belgium, Rwanda then and now') die zijn eerste langspeelfilm, Le Festin de la Mante (ofte The Praying Mantis) aan het publiek voorstelt.

Vanzelfsprekend speelt er zich ook nog van alles af in de marge van al dit filmgeweld. Ondertussen reeds traditie zijn de Ongewone Modeshow, de International Bodypainting Contest en de Make-up Contest. Verscheidene tentoonstellingen en theateranimaties zorgen er verder voor dat je je niet snel zal vervelen. De obligatoire afsluiter van het festival blijft uiteraard het Bal des Vampires, waarvoor zoals steeds geldt: geen toegang als je niet verkleed bent.
Het is moeilijk om een representatieve selectie te maken uit het grote aanbod van films, maar hopelijk hebben enkele van deze namen de interesse toch alvast kunnen opwekken. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. Tot dan! Het festival loopt van 12 tot 27 maart in het Auditorium van Passage 44 en in Cinema Nova. Meer informatie is te vinden op www.bifff.org.