Docville 2014

De tiende editie van het documentairefestival Docville is er eentje waar je niet om heen kan. Met een overweldigend aanbod van meer dan 100 korte en lange docufilms staat de liefhebbers van het genre een trip doorheen de meest diverse onderwerpen, thema's en stijlen te wachten. Of je je geweten wil triggeren of gewoon vertier zoekt, je vindt sowieso wat naar je gading.  

 

Palmares 2014

SABAM Weten & Geweten Juryprijs voor Beste Documentaire: Virunga (Orlando Von Einsiedel)

Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire: What About Eric? (Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch)
Speciale vermelding: Desert Haze(Sofie Benoot)

CANVASprijs beste Internationale docu: Happiness (Thomas Balmès)
Speciale vermelding: Dal Profondo (Valentina Pedicini)

 

Wat ooit een bescheiden themaweek was in Cinema Zed in Leuven is nu een vaste waarde in het festivallandschap geworden en vooral een toonaangevend platform voor iedereen die de documentairefilm, en in het bijzonder de auteurscinema binnen dat genre, een warm hart toedraagt. Ook dit jaar kent het overgrote deel van het aanbod zijn première op het festival en in heel wat gevallen wordt er een omkadering geboden door betrokkenen, zoals de maker, een deskundige of iemand uit de film. 

 

Het festival opent op 2 mei met het visueel imponerende Watermark, net als Manufactured Landscapes een samenwerking tussen regisseur Jennifer Baichwal en fotograaf Edward Burtynsky, die opnieuw een adembenemende kijkervaring belooft. De cineaste is zelf aanwezig bij de voorstelling. De slotfilm is het Oostenrijkse Focus on Infinity, een poëtische exploratie van de menselijke dwang om de wereld om zich heen te vatten.

 

In een aparte sectie worden ook tal van hoogtepunten getoond uit vorige edities, zoals het opmerkelijke Marwencol of het sterke Dear Zachary. In de focus op Oostenrijk, een land waar sinds geruime tijd heel wat opvallende docu's gemaakt werden, krijg je ook de kans om naast nieuw werk, sterke films als het hallucinante Darwin's Nightmare, We Feed the World of Our Daily Bread te herbekijken. 

 

Decor voor deze hoogmis van de documentaire is als vanouds Leuven, waar de voorstellingen op diverse locaties plaatsvinden en dit van 2 t.e.m.10 mei.
De folder kan je hier digitaal lezen, de festivalwebsite vind je hier.