Docville 2018

Cinefielen die bereid zijn de fictiewereld even te verlaten, kunnen in Leuven opnieuw een verfrissende duik nemen in een nieuwe selectie documentaires. Docville weet ons van 21 tot 29 maart weer onder te dompelen in een variatie aan non-fictieverhalen over de meest diverse onderwerpen.

 

Dit jaar staan mockumentaries, jazz en wetenschap in de kijker. In Science Docs vinden wetenschap en documentaire elkaar in de kritische invraagstelling die bij beiden aan de basis ligt van het werk. Ze klinken als vergezochte sciencefictionthrillers, maar Let There Be Light, Alphago, More Human Than Human, Cyborgs Among Us en Photon zoeken het in een ernstigere, maar daarom niet minder amusante hoek. Ook het Belgische Kwantumrevolutie vindt een plaats in deze sectie.

 

Meer Belgisch werk uiteraard in de Nationale Selectie. 10 toppers van eigen bodem, waaronder uiteraard ook het grandioze Rabot en het fascinerende Ni Juge Ni Soumise.

 

In de Internationale Selectie spreken titels als Snelwegkerk, The Rebel Surgeon, Dreaming Murakami en I Am Another You zeker tot de verbeelding, maar inhoudelijk lijken ook deze 10 films kijkplezier te garanderen. De rebelse chirurg waarvan sprake is overigens zelf te gast op het festival.

 

Documentaires hebben vaak de kracht ons uit te dagen, stellen evidenties in vraag en veranderen onze kijk op zaken. De sectie Weten en Geweten belicht maatschappelijk relevante en actuele onderwerpen als censuur op Facebook, de industriële vleesproductie of gewapende rebellen in Congo. Daar kan je dan weer even van bekomen met luchtiger werk uit Mock the Doc.

 

Voor negen dagen docufun kan je terecht in Zed Vesalius en Kunstencentrum Stuk in Leuven. Het volledige programma en de praktische informatie vind je hier.