Filmfestival Brussel 2005

Winnaars bekend

Tijdens een wat knullige uitreikingsceremonie (alles drietalig doen is nu eenmaal niet zo eenvoudig) waar de meerderheid van de winnaars helaas niet aanwezig was (of het gewoonweg vergeten was op te dagen) werd een geslaagde tweede editie (eigenlijk derde) van het festival afgerond.

De prijzen:

* Iris Prijs voor de beste film (10.000 euro) : Dark Horse
* Prijs voor de beste vertolking (2.500 euro): Annika Hallin voor Kissed by Winter
* RTBF + Canvas Prijs voor Beste film (2x 10.000 euro distributierechten) : King's Game
* Be TV Prijs voor Beste Film (5.000 euro distributierechten) : Czech Dream
* Publieksprijs (2.500 euro) : Ordinary Man

Het Europees Filmfestival van Brussel, new style: K.U.T heeft u van de eerste twee edities op de hoogte gehouden en doet dat dit jaar opnieuw. Het mooie Flageygebouw, het sterke concept -je krijgt de eerste of tweede film van Europese filmmakers te zien- en de feestjes: we kunnen het bijzonder smaken.

Het festival is dit jaar zomervoer geworden. Zo slaagt het erin ook films die hun wereldpremière op Cannes beleven, naar Brussel te halen. Dat zou de selectie ruimer moeten maken. Een goede zaak, want bij de inderhaast samengestelde nuleditie viel het uw favo filmsite al op dat vele prenten, voor ze naar Flagey kwamen, goeie punten kregen op het festival van Rotterdam.

Betere films dus misschien? Hopelijk. Let op, over de selectie van editie 0 of 1 viel weinig te klagen. Maar de selectie van dit jaar biedt ook prenten die ophef maakten op het belangrijkste filmfestival ter wereld en wij kunnen niet wachten om u daar meer over te vertellen. U kunt alleszins ook méér films kijken. Op deze derde editie zijn er zomaar even 48 films te zien. Dat komt door de samenwerking met Filmvondsten/Age d'Or, waarop het fantastische Belgische filmarchief al dertig jaar kwalitatief sterke films toont die in ons land geen distributeur vonden. Die films zijn dit jaar ook, voor u ze in het Brusselse filmmuseum kan zien, op het Europees Filmfestival van Brussel te zien. Een mooie verloving, meldden beide organisatoren, maar later pas wordt beslist of deze festivalvorm van blijvende aard is.

K.U.T zal zich alvast laven aan de mooie bruidsschat uit het verstandshuwelijk Wij hopen van u hetzelfde.