Filmfestival Brussel 2013

Na een veel te lange winter en korte lente, lijkt eindelijk de zomer aan te breken. Maar laat dat vooral geen excuus zijn om niet af te zakken naar het Flageygebouw om een week lang tal van filmpareltjes te ontdekken. Van 19 tot en met 26 juni kan je daar namelijk terecht voor de 11e editie van het Brussels Film Festival

.

Palmares 2013:

- Golden Iris Award  - Michael Kohlhaas - Arnaud des Pallières - Frankrijk/Duitsland
- White Iris Award  - Shell - Scott Graham – Groot-Brittannië
- Jury Award - Camille Claudel 1915 - Bruno Dumont - Frankrijk
- Studio L'Equipe Award  - Miele - Valeria Golino - Italië/Frankrijk
- Cinelab Award - Michael Kohlhaas - Arnaud des Pallières - Frankrijk/Duitsland
- Best Screenplay Award - Viva Belarus! -  Krzysztof Lukaszewicz - Polen
- Cineuropa Award - Michael Kohlhaas - Arnaud des Pallières - Frankrijk/Duitsland
- Fedex Cinephile Award - Shell - Scott Graham - Groot-Brittannië
- Audience Award  - Miele - Valeria Golino – Italië/Frankrijk
- RTBF TV Award -  Michael Kohlhaas - Arnaud des Pallières - Frankrijk/Duitsland
- BeTV Award  – Paradis Perdu - Eve Deboise - Frankrijk

 

Op het programma staan meer dan vijftig films vanuit alle hoeken van Europa. Het Deense Kapringen van regisseur Tobias Lindholm, die hoge ogen gooide als de scenarist van Jagten, mag de aftrap geven. Afsluiten doen we met I, Anna, een Britse thriller met de immer voortreffelijke Charlotte Rampling. Zij zal ook te zien zijn in The Look, een eerbetoon in negen episodes aan deze diva van het grote scherm, en zal bovendien ook aanwezig zijn op het festival.

De eregast dit jaar is Bertrand Tavernier. Naast een aantal masterclasses gegeven door de regisseur, worden ook enkele van zijn films vertoond. Verder zijn de langspeelfilms verdeeld over een aantal programma’s. In Previews krijgen we de kans om enkele avant-premières te ontdekken, onder meer van The Best Offer, de nieuwste film van Guiseppe Tornatore (Cinema Paradiso). De Panorama-selectie geeft een mooi overzicht van het rijke Europese filmlandschap aan de hand van films die vaak de bioscoop niet halen.

In de officiële competitie strijden maar liefst twaalf films voor de Gouden Iris, de Witte Iris en de Juryprijs, de hoofdprijzen van het festival. In deze selectie vinden we onder andere het prachtige coming-of-age drama Shell, het energieke Poolse Viva Belarus! en Michael Kohlhaas, een verfilming van de gelijknamige Duitse literatuurklassieker met Mads Mikkelsen die onlangs nog te zien was op Cannes. Naast de hoofdprijzen reikt het festival nog tal van nevenprijzen uit, waardoor elke film wel kans maakt om in de prijzen te vallen.

 

Voor wie zin heeft in een filmpje maar toch niet kan weerstaan aan de lokroep van het zomerse gevoel, zijn er de openluchtvoorstellingen. Naar goede gewoonte programmeert het festival onder de noemer Open Air Screenings hier enkele van de meest succesvolle Belgische films van het voorbije jaar. Onder andere The Broken Circle Breakdown, Offline, A Perdre la raison en Mobile Home passeren de revue.

Ook weer van de partij zijn de muziekdocumentaires. In het programma Music Docs staan dit jaar niet minder dan tien muzikale ontdekkingen klaar, waarbij ook België vertegenwoordigd is met Bent Van Looy – Round the Bend en Daan in Progress. De twee desbetreffende artiesten zijn uiteraard aanwezig op het festival. Twee andere in het oog springende titels zijn het excentrieke Peaches Does Herself en Pussy Riot – A Punk Prayer, over de beruchte Russische protestband.

Naast de vele langspeelfilms, organiseert het BRFF op dinsdag 25 juni ook een kortfilmcompetitie. Met films als Bagdhad Messi, Mont Blanc, Perfect Drug en The Importance of Sweet and Salt krijgen we alvast een zeer interessante selectie. Voor een overzicht van het kortfilmgebeuren en de bijhorende besprekingen kan u terecht op kortfilm.be.

Het volledige programma en alle praktische informatie vindt u op de website van het festival.