Filmfestival Zeeuws-Vlaanderen

Je moet amper de Nederlandse grens over om er het nog kleinschalige en weinig bekende Zeeuws-Vlaamse filmfestival bij te wonen, dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt. Van 5 t.e.m. 10 april kan je in Terneuzen kiezen uit een dertigtal films. 

 

Het programma oogt op zich weinig bijzonder en getuigt niet meteen van een bepaalde focus of een terugkerend thema. We treffen voornamelijk grote producties aan die ook in het reguliere bioscoopcircuit zullen te zien zijn en vooral als publiekstrekker moeten dienen. Dit wordt dus niet het festival van de ontdekkingen, maar niettemin kan elke filmfan een aantrekkelijke selectie maken van degelijke tot prima films.

 

Het festival opent met Black, door Vlamingen al lang ontdekt, en heeft ook het bij ons weinig succesvolle Broer op het programma staan.

 

De nadruk ligt verder vooral op Amerikaanse producties, waaronder geanticipeerde prenten als Demolition, A Bigger Splash, Triple 9, The Huntsman: Winter's War en Kung Fu Panda 3. Daarnaast is er een wat onevenwichtig aanbod aan films die het vooral in het alternatieve circuit zullen goed doen, zoals het Franse drama Chocolat (met Omar Sy), Trumbo, het Duitse politieke drama Der Staat gegen Fritz Bauer en Un homme à la hauteur met Jean Dujardin.

 

De Zeeuws-Vlaamse film - ja, die bestaat blijkbaar - krijgt ook een stukje aandacht. Vier Nederlandse producties zijn er te zien, waarvan eentje vorig jaar al als openingsfilm fungeerde. 

 

Eén avond staat in het teken van voetbal. Na de documentaire Ronaldo volgt een voetbalquiz. Een originele randactiviteit, dat moet gezegd. Aan de disconight worden voorstellingen gekoppeld van Grease en Saturday Night Fever.

 

Op de website van het festival vind je het volledige programma en een overzicht van alle activiteiten.