GENT 2000 - 27ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent

Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent, is aan haar 27ste editie, en zegt alvast van zichzelf dat het dit jaar het grootste festival ooit zal zijn, met meer dan 1200 vertoningen, met nieuwe prijzen en nieuwe deelnemende landen zijn ze klaar voor wat het derde millennium te bieden heeft..

Enfin, of zoiets.. In ieder geval : het filmfestival van dit jaar belooft weer zeer interessant te worden voor iedereen die zich een klein beetje als filmliefhebber beschouwd. De K.U.T-Site zal een overzicht geven van de meest interessante films die u nog zelf kan gaan bekijken op het festival, samen met lijstjes van reeds besproken films, etc.

 

PALMARES 2000

 

22 Oktober 2000 en het 27ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent is afgelopen.

De plasticine animatiefilm Chicken Run was de eindvoorstelling. Meer dan 90.000 bezoekers en honderden genodigden zoals Morgen Freeman, Hans Zimmer en Lisa Gerrard passeerden de revue... later beschouwde het festival zichzelf alvast als een succes. Uiteraard werden er ook dit jaar prijzen uitgedeeld, in onderstaand overzicht kan u zien wie zich als laureaat mag bestempelen..

Grote prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de beste film  (500.000,- vd regisseur - 500.0000 voor de Belgische distributeur): Amores Perros van Alejandro Gonzales Inarritu 

Robert Wise Award voor de beste regisseur (300.000,- vd regisseur - 500.000 voor promotie): Together van Lukas Moodyson

George Delerueprijs voor de beste filmmuziek (200.000,- vd componist): Tan Tun voor de muziek van Crouching Tiger, Hidden Dragon (Ang Lee) 

Speciale Juryprijs (speciale vermelding): Faithless (Liv Ullman) en Pleure pas Germaine (Alain de Halleux)

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de beste kortfilm (300.000,- vd distributeur - 200.000 vd regisseur): Papa Trompet (Evelyn Verschoore) 

SACD Auteursprijs (80.000,- voor de auteur): Papa Trompet (Evelyn Verschoore) 

European Short Film Award / Prix UIP Ghent (2000 Euro): The Heist (Dennis Petersen , Frederik Meldan Noergaard) 

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de beste Vlaamse kortfilm: BZZ  (​Benoît Feroumont )

FIPRESCI Prijs: Pleure pas Germaine (Alain de Halleux)
speciale vermelding: Girlfight (Karyn Kusame),  Billy Elliot (Stephen Daldry)

FNAC Publieksprijs: Billy Elliot (Stephen Daldry)

XPLORE!Award (Prijs van de jonge jury): Pleure pas Germaine (Alain de Halleux)