Offscreen 2015

Filmliefhebbers weten dat ze dezer dagen het best in Brussel vertoeven. Met Anima net achter de rug en het BIFFF in het vooruitzicht, is het eerst uitkijken geblazen naar het Offscreenfestival. Van 4 tot en met 27 maart kan je in Cinema Nova, BOZAR en de Cinematek terecht voor een stevige dosis cult, rariteiten en foute B-films.

 

In de selectie Offscreenings vind een selectie van cultfilms in spe die voor het reguliere bioscoopcircuit vaak te tegendraads zijn, zoals Peter Stricklands The Duke of Burgundy, een kinky eerbetoon aan de erotisch films van de jaren zeventig waarbij Fifty Shades of Grey verbleekt  of de Iraanse vampierenwestern A Girl Walks Home Alone at Night. Japan is met de nieuwste hersenspinsels van Takashi Miike, Sion Sono en Shinya Tsukamoto ook goed vertegenwoordigd. Hard to be a God is dan weer een film zoals alleen de Russen die kunnen maken. Een drie uur durende zwart-wit koortsdroom die zich afspeelt in een helse versie van onze middeleeuwen op een andere planeet. De openingsfilm dit jaar is Roy Anderssons heerlijke A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence.

 

Testosteron, afgetrainde lichamen, gratuit geweld en cheesy dialogen. Dat zijn de ingrediënten van de actiefilms die Cannon Films in de jaren tachtig uitbracht. Naar aanleiding van de vertoning van de documentaire Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films, programmeerde het festival een aantal van deze legendarische films zoals Cobra, Bloodsport, The Delta Force en Masters of the Universe. 'Eighties' iconen Chuck Norris, Sylvester Stallone, Charles Bronsen en onze nationale trots Jean-Claude Van Damme passeren hierbij uiteraard de revue.

 

Als eregast is Tobe Hooper natuurlijk wel de ster van het festival. De horrormeester krijgt een heuse retrospectieve waarbij je onder meer zijn debuutfilm Eggshells, de vampierenextravaganza Salem’s Lot en zijn samenwerking met Steven Spielberg, de klassieker Poltergeist, op het grote doek kan zien. Uiteraard kon zijn grote doorbraakfilm ook niet ontbreken, en dus trakteert Offscreen ons op de gloednieuwe gerestaureerde versie in 4K-formaat van The Texas Chainsaw Massacre.

 

Verder op het programma: een selectie gewijd aan botanische horror, een eerbetoon aan de voormalige Brusselse  ABC Cinema en aan Jean-Jaqcues Rousseau, de zelfverklaarde ‘cineast van de absurditeit’ die vorig jaar overleed en natuurlijk ook een avond gevuld met een selectie van eigenzinnige kortfilms, geselecteerd door onze collega’s van Kortfilm.be. Voor meer info over deze avond en gratis tickets, klik snel door naar de Shortscreen-pagina. Alle verdere info over het festival vind je hier