Nieuws

Anthony Nti maakt kans op Studenten Oscar

'Da Yie' is één van de acht genomineerde kortfilms voor de Student Academy Awards.

Lees meer over

18.08.2020 Niels Putman

Het blijft hard gaan voor Anthony Nti. Na de nominatie voor een Studenten BAFTA — die nét niet werd verzilverd — zijn de jonge regisseur en z'n team nu ook bij de finalisten die kans maken op een Studenten Oscar.

'Da Yie' is de RITCS-afstudeerfilm van Anthony Nti, die ook met zijn vorige kortfilms en videoclips al furore maakte. De film ging in 2019 in première op Film Fest Gent en won er de Publieksprijs. Enkele maanden later bekroonde ook de jury van Kortfilmfestival Leuven hem met de hoofdprijs waardoor de film automatisch op de longlist van de Oscars van 2021 terecht komt. Diezelfde eer kreeg hij nog eens twee maand later, toen 'Da Yie' bekroond werd met de Grand Prix op het grootste kortfilmfestival ter wereld in Clermont-Ferrand. Wat een parcours.

Ondertussen kwam daar ook een nominatie voor de Student Academy Awards bij, die sinds 1975 door de Academy worden uitgedeeld. Onder meer Spike Lee, Robert Zemeckis en Pete Doctor wonnen eerder al zo'n Oscar voor studenten. In eigen land viel Jaco Van Dormael die eer te beurt in 1981 voor zijn film 'Maedeli la brèche' en in 2013 kreeg Wouter Bouvijn er de Bronze Medal voor zijn RITCS-masterfilm 'Tweesprong'. Ook Hans Vannetelbosch maakte al kans op een beeldje.

Bij de acht finalisten dit jaar zit ook de Waalse Marie Mc Court met de IAD-kortfilm 'I Was Still There When You Left Me'. De volledige lijst met finalisten vind je hier.

Coverfoto © Clermont-Ferrand Short Film Festival