Nieuws

'Da Yie' van Anthony Nti genomineerd voor Student BAFTA!

De RITCS-afstudeerfilm is één van de drie genomineerden in de categorie 'live-action'.

Lees meer over

17.06.2020 Niels Putman

De RITCS-afstudeerfilm 'Da Yie' van Anthony Nti is genomineerd voor een BAFTA Student Film Award, de jaarlijkse prijzen uitgereikt door de British Academy of Film and Television Arts voor opkomend talent.

De naambekendheid van Anthony Nti kende in 2016 al een enorme boost. De Antwerpenaar met Ghanese roots sleepte toen met zijn bachelorfilm 'Boi' heel wat nationale en internationale filmprijzen in de wacht. Ook 'Da Yie', zijn masterfilm, was vorig jaar goed voor de Publieksprijs tijdens Film Fest Gent, de Juryprijs op Kortfilmfestival Leuven en eerder dit jaar nog voor de Grand Prix op het kortfilmfestival in Clermont-Ferrand, het grootste kortfilmfestival van de wereld. Daar komt nu ook een nominatie voor de BAFTA Student Film Awards bij.

 


Anthony Nti won met 'Da Yie' de Publieksprijs tijdens Film Fest Gent © Jeroen Willems

 

De competitie is een jaarlijks evenement in Los Angeles dat jonge makers "van de volgende generatie" en "vanover de hele wereld" wil vieren. Filmscholen dienen per categorie (live action, documentaire, animatie) een eindwerk in, waarna leden van de British Academy stemmen via een selectieprocedure die uit drie rondes bestaat. Uit een shortlist van zestig titels kozen 118 BAFTA-leden Nti's film als één van de drie nominaties in de categorie 'live action'. De twee andere afstudeerwerken zijn het Russische 'Mum's Hairpins' van Tatiana Fedorovskaya en 'Variables' van de Amerikaanse Sabina Vajraca.
 
Nti maakt met deze nominatie kans op twee prijzen: de BAFTA Student Film Award voor Live Action en de Special Jury Prize. "De bedoeling is om in dat proces de deelnemende studenten te connecteren met de expertise van de BAFTA-leden en die leden op hun beurt een showcase aan te bieden van nieuw filmtalent," klinkt het bij de Academy.  "Om de relatie met BAFTA te versterken worden gedurende de competitie evenementen georganiseerd om zo ook professionele en artistieke begeleiding aan te beiden aan de filmmakers bij hun overgang van filmschool naar de industrie."

De awardceremonie vindt dit jaar online plaats, op 7 augustus.

Coverfoto © 'Da Yie' (Anthony Nti)