Nieuws

Filmfestivals & -scholen solidair met afstuderende filmstudenten

Nu filmstudenten pas later afstuderen, schuiven Film Fest Gent & Kortfilmfestival Leuven hun deadlines op.
12.05.2020 Niels Putman

Door de coronacrisis zien ook filmstudenten hun draaiplannen in het water vallen. Terwijl de filmscholen mee op zoek gaan naar creatieve oplossingen, schuiven Film Fest Gent en Kortfilmfestival Leuven alvast hun deadlines op.

Doorgaans is het voorjaar een drukke periode voor de masterstudent aan de filmscholen in ons land, die dan vaak een eindwerk draait met als doel op het einde van dat schooljaar af te studeren. Noodgedwongen werden door de Covid19-crisis ook de draaiplannen van heel wat filmstudenten aangepast, of zelfs volledig geschrapt. De Vlaamse en Brusselse filmopleidingen stellen zich flexibel op.

Stilgelegde sets

Aan het Gentse KASK hadden de meeste masterstudenten hun films al ingeblikt, laat coördinator van de masteropleiding Film Hilde D’haeyere ons weten. “Zij konden deze isolatieperiode gebruiken om helemaal in de montage te duiken. De begeleiding daarvan is wel totaal anders, met visies op een klein computerscherm.” Op dit moment wacht de filmafdeling op groen licht om, hopelijk, vanaf 18 mei opnieuw toegang te krijgen tot KASKcinema, om zo in een contactluwe bezetting de films terug te kunnen afwerken in de omstandigheden waarvoor die gemaakt zijn.

Een viertal filmsets werden midden maart abrupt stilgelegd, zij hopen zo snel mogelijk de ontbrekende draaidagen te kunnen inhalen. “Sommigen hebben hun scenario aangepast aan de situatie: groepsscènes werden geschrapt, of het veranderende toekomstbeeld wordt meegenomen in de vertelling.”

Afstuderen

Het hele afstudeergebeuren wordt aan KASK over de zomer geheveld. Als alles goed gaat studeert dit jaar niet in juni, maar wel in september, een klas van elf filmmakers af. “Waar ik vooral blij mee ben, is dat we de studenten blijven kunnen begeleiden, al is het niet in levende lijve. We gaan dat proberen goedmaken door een stuk van de zomer samen te blijven werken,” aldus D’haeyere.

 


RITCS-masterstudent Hyun Lories (rechts) op de set van zijn afstudeerfilm 'Versailles' © Peter Demaerel

 

Ook aan het Brusselse Sint-Lukas schuiven de deadlines op: daar mogen de masterstudenten film van het schooljaar 2019-2020 uitzonderlijk hun afstudeerfilms indienen in oktober, als ze de eerste deadline in juni niet halen. “Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel en welke studenten wanneer zullen indienen, maar we veronderstellen dat de meerderheid van de masterstudenten de uitgestelde juryvisie verkiest,” vertelt Greet Busselot van LUCA School of Arts.

Het voltallige corps van het RITCS in Brussel werpt zich ten volle op de nodige denkoefeningen om de studenten zo kwalitatief en veilig mogelijk te laten afstuderen. Als sterk praktijkgebonden instituut zijn de consequenties namelijk niet niks. “Op het niveau van de bachelor- en masterproeven van de regiestudenten zal er niet worden gefilmd voor 18 augustus, en daarna pas onder strikte voorwaarden. Daardoor wordt de deadline opgeschoven van september naar november voor zij die die extra tijd kunnen gebruiken,” weet communicatieverantwoordelijke Frin Platteeuw. Een klein aantal films was in januari al af, maar het gros van de fictiefilms wordt pas in de eerste maanden van het volgende schooljaar verwacht.

Aan campus Narafi studeren alle studenten sowieso in juni af, met een afgewerkte film of een vervangopdracht. De studenten van de afdeling Televisie-Film aan de campus C-mine in Genk krijgen de keuze om in oktober in te dienen of om een alternatief traject te kiezen waarbij ze geen film moeten maken, maar toch in juni afstuderen.

Najaarsfestivals

Die wijzigende agenda’s hebben ook een rechtstreekse impact op de najaarse filmfestivals, want zonder films uiteraard geen competitie.

“We schuiven onze oorspronkelijke deadline voor studentenfilms op van 7 naar 29 september,” vertelt Film Fest Gent-kortfilmprogrammator Michiel Philippaerts, die vorig jaar op 97 Belgische studentenkortfilms mocht rekenen. "We vragen aan de scholen ook om hun studenten te stimuleren work-in-progress-versies naar ons door te sturen.”

 


Setfoto van de masterfilm van KASK-student © Matthee Van Holderbeke

 

Kortfilmfestival Leuven volgt op dat elan. “Aangezien ons festival als doel heeft een overzicht te geven van wat er in Vlaanderen gemaakt werd op het gebied van kortfilm, verplaatsen we onze inzendingsdeadline naar 11 oktober, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om deel te nemen,” aldus festivalcoördinator Vincent Langouche. “Wel willen we vragen om films die eerder al afgewerkt zijn, zo snel mogelijk in te sturen, zodat die late deadline werkbaar blijft voor ons team.” Studenten die de nieuwe deadline niet halen kunnen uitzonderlijk een voorlopige versie insturen.

Ook de deadline voor het indienen voor de Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds is flexibel, maar een exacte datum werd nog niet geprikt.

Je film inzenden voor de 47e editie van Film Fest Gent (13—24 oktober) kan hier en voor de 26e editie van Kortfilmfestival Leuven (5—12 december) kan hier. De Wildcardcompetitie wordt eind juni gelanceerd.

Coverfoto © Film Fest Gent 2019 (Jeroen Willems)