Nieuws

Kortfilm van de Belgisch-Syrische Rand Abou Fakher maakt kans op een Gouden Beer!

De nieuwste kortfilm van Rand Abou Fakher dingt mee binnen de officiële kortfilmcompetitie van de Berlinale.

Lees meer over

14.01.2020 Niels Putman

De kortfilm ‘So we live’ van de Belgisch-Syrische regisseur Rand Abou Fakher is geselecteerd voor de officiële kortfilmcompetitie van de Berlinale, en maakt daarmee kans op de Gouden Beer voor Beste Kortfilm.

In ‘So we live’ keert Rand Abou Fakher (1995) terug naar haar geboorteland en focust ze één avond lang op een Syrische familie. De dialogen van de gezinsleden wisselen tussen dagelijkse beslommeringen en de heersende oorlogsdreiging. Het is de enige Belgische film in de officiële kortfilmcompetitie van de 70e Berlinale.

Rand Abou Fakher werd geboren in Syrië en verhuisde in 2015 naar Brussel. In 2018 debuteerde ze met ‘Braided love’, dat in premiere ging op het filmfestival van Sarajevo, en ook tijdens Film Fest Gent werd vertoond. We gingen toen met haar kort in gesprek.

 


Rand Abou Fakher (24, Syrië) © Levi Verbauwhede

 

“Mijn nieuwe film is opgenomen in één shot. Daarmee tracht ik een natuurlijk gevoel te creëren van de tijd die voorbijgaat,” licht de regisseuse toe. “In mijn nieuwe film wil ik onderstrepen dat we het leven misschien te snel als vanzelfsprekend beschouwen. Uiteindelijk hebben we niets onder controle.”

In totaal maken 24 films uit 18 verschillende landen kans op prijzen. In de jury zetelen de Hongaarse animatie-regisseur Réka Bucsi ('LOVE', 'Solar Walk'), de Turkse curator Fatma Colakoglu en filmmaker Lemohang Jeremiah Mosese uit het Zuid-Afrikaanse Lesotho.

De 70e editie van Internationale Filmfestspiele Berlin vindt plaats van 20 februari tot en met 1 maart.

Coverfoto © ‘So we live’ (Rand Abou Fakher)