Nieuws

Belgische kortfilm 'Stephanie' van Leonardo Van Dijl geselecteerd voor Cannes!

De derde kortfilm van Leonardo Van Dijl maakt daarmee kans op de Gouden Palm voor Beste Kortfilm. De competitie zal plaatsvinden in de herfst in het Palais des Festivals in Cannes.

Lees meer over

19.06.2020 Niels Putman

Hoewel het Filmfestival van Cannes dit jaar niet fysiek zal plaatsvinden, werd de nieuwe kortfilm van Leonardo Van Dijl er geselecteerd voor de Officiële Kortfilmcompetitie. Ook de Belgische co-productie 'I Am Afraid to Forget Your Face' van de Egyptisch-Belgische regisseur Sameh Alaa dingt mee. Eerder werd ook al bekend gemaakt dat 'White Goldfish' van Jan en Raf Roosens het label van de nevensectie Semaine de la Critique krijgt.

Net zoals Van Dijls vorige kortfilms — 'Get Ripped' en 'Umpire' — speelt 'Stephanie' zich af binnen een sportmilieu. Het titelpersonage is een elfjarige gymnaste (nieuwkomer Charlotte Verwimp) die net haar allereerste grote internationale titel heeft gewonnen. Overdonderd door de aandacht die ze plots krijgt, wordt het haar snel duidelijk dat het spel nu pas is begonnen. Sofie Decleir speelt de rol van haar coach, en ook Van Dijl-regular Benjamin Ramon heeft een kleine rol.

Door de afgelasting van het festival werd de officiële kortfilmcompetitie pas vandaag bekend gemaakt. Ook de race naar de Gouden Palm voor Beste Kortfilm wordt daardoor uitgesteld, maar de filmmaker relativeert: "Het was heel gek om zo'n fantastisch nieuws te ontvangen terwijl de wereld in zak en as zat. Ik heb dat heel bewust ervaren, omdat het me nog dankbaar maakte voor alles wat ik heb."

 


Leonardo Van Dijl op de set van 'Stephanie' © Ulrike Biets

 

"Ik ben nog nooit naar Cannes geweest, dus ik weet eigenlijk niet wat ik mis. Ik vind deze ongewone situatie veel erger voor iemand zoals Anthony Nti die net voor de uitbraak van het virus nog de grootste prijs op het grootste kortfilmfestival van de wereld won, en daarna zag hoe zijn momentum on hold werd gezet door de lockdown. It's a new world and we need to adapt to it, maar Anthony heeft die kans bijvoorbeeld niet gekregen."

Of hij toch niet liever fysiek naar het grote festival was gereisd? "Ik werk veel liever aan een nieuwe film dan dat ik netwerk. Ik ben ook blij dat ik nu geen kostuum moet kopen," lacht hij nog.

 


Posterbeeld 'Stephanie' © De Wereldvrede

 

'Stephanie' zal voor het eerste te zien zijn in de herfst van 2020, op een officiële vertoning van de competitie in het Palais des Festivals. Een concrete datum moet nog worden bekend gemaakt, alsook de jury die zal bepalen over welke film uiteindelijk met de Gouden Palm wordt bekroond.

'Stephanie' werd gemaakt nadat Van Dijl een Wildcard kreeg van het Vlaams Audiovisueel Fonds voor zijn film 'Umpire', en is een productie van De Wereldvrede — het huis dat eerder ook al 'Cargo' van Gilles Coulier en de tv-reeks 'Bevergem' produceerde. Ook 'Talg' (nieuwe kortfilm van Anouk Fortunier), 'Albatros' (tv-reeks van Wannes Destoop) en 'The Landscapes That You Seek' (langspeeldebuut van Juanita Onzaga) staan daar in de steigers.

Dit is de volledige lijst van kortfilms in competitie:

— 'I Am Afraid to Forget Your Face' (Sameh Alaa, Egypte)
— 'Filles bleues, peur blanche' (Marie Jacotey & Lola Halifa-Legrand, Frankrijk)
— 'Motorway65' (Evi Kalogiropoulou, Griekenland)
— 'Sudden Light' (Sophie Littman, Verenigd Koninkrijk)
— 'Son of Sodom' (Theo Montoya, Colombia)
— 'Camille sans contact' (Paul Nouhet, Frankrijk)
— 'O Cordeiro de Deus' (David Pinheiro Vicente, Portugal)
— 'Shiluus' (Lkhagvadulam Purev-Ochir, Mongolië)
— 'Benjamin, Benny, Ben' (Paul Shkordoff, Canada)
— 'Stephanie' (Leonardo Van Dijl, België)
— 'David' (Zachary Woods, Verenigde Staten)

Coverfoto © 'Stephanie' (Leonardo Van Dijl)