DVD

Selected Shorts #14

De 'beste Vlaamse kortfilms' van 2011.

Tags

16.03.2012 Sofie Rycken

Met z'n veertiende compilatie-dvd bevestigt het label Selected Shorts als geen ander de vinger aan de pols te houden van de Vlaamse kortfilm. Twaalf fictiefilms en twee animatiefilms vormen samen een beknopt maar raak overzicht van het Vlaamse kortfilmjaar 2011.

De selectie van films gebeurde duidelijk zonder oogkleppen. Op Selected Shorts #14 staat 'You will find it', een toegankelijk liefdesverhaal in snoepjeskleuren, naast het mysterieuze 'Matteus' en het broeierige 'Las Meninas'. Lieflijke komedies met een sympathieke underdog in de hoofdrol zoals 'Engelenbak' en 'Beats of Love' staan naast donkerdere films als 'Lucide' waarin Uwamungu Cornelis resoluut kiest voor urban en gritty.

Een poëtische oefening als 'De veer van César' volgt dan weer op de moderne parabel 'Broeders' waarin grootstedelijke en multiculturele thema’s scherp worden aangesneden. Een sterke prestatie die verdiend de Publieksprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm won op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.
 


'Dura Lex' (Anke Blondé)

 

Dat 'Made in Flanders' geen synoniem is van “onder de kerktoren” blijkt uit sterke en terecht bekroonde verhalen als 'The Letter', 'Cockaigne' en 'Dura Lex' waarin niet-Belgische gelukszoekers in ons complexe land botsen op onbegrip, schaamteloze uitbuiting en soms gewoon op brute pech.

Ook fans van vernieuwende animatie komen aan hun trekken: 'Nuru' vermengt computeranimatie met live-action terwijl 'Shattered Past' erin slaagt om herinneringen en trauma’s op een opmerkelijke manier vorm te geven. Het ontroerende 'Crayon d’amour' is de ideale afsluiter van een rijke, doordachte compilatie.

Coverfoto: 'You Will Find It' (Jessie De Leeuw)