DVD

Selected Shorts #25

De 'beste Vlaamse kortfilms' van 2017.

Tags

31.12.2018 Niels Putman

Op de 25e ‘Selected Shorts’ staat een stevig rijtje Vlaamse kortfilms naast elkaar, “carefully picked by Short Film Festival Leuven". Deze dvd telt vooral véél fictiefilms, maar gelukkig ook een straffe documentaire en twee zeer plezante animatiefilms.

We hebben de prijzen niet bij elkaar opgeteld, maar de vertegenwoordigde kortfilms zijn samen goed voor heel wat kortfilmgoud. Zo werd ‘Sons of No One’ van Hans Vannetelbosch een finalist van de Student Academy Awards, nadat de film bekroond werd met onder meer de publieksprijs op Film Fest Gent en een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Nog zo’n Wildcard werd geschonken aan ‘Poor Kids’ van Michiel Dhont, die later ook de Ensor voor Beste Kortfilm mee naar huis mocht nemen. De Ensor voor Beste Korte Animatiefilm ging toen naar ‘Wildebeest’, de animatiefilm van Nicolas Keppens en Matthias Phlips die uiteindelijk ook genomineerd werd voor een European Film Award en dubbel bekroond tijdens Anima.

 


'Poor Kids' (Michiel Dhont)

 

Het Leven van Esteban’ van Inès Eshun won zeer terecht de Student Visionary Award op het filmfestival van Tribeca, en ‘Girlhood’ van Heleen Declerq de prijs voor Beste Documentaire op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven in 2017. Op datzelfde festival ging het regisseursduo Fedrik De Beul & Olivier Magis met drie hoofdprijzen naar huis, waardoor 'May Day' nu kans maakt op een Oscar.

Verder vind je op de dvd ook nog knap werk van Deben Van Dam (‘Remise’), Senne Dehandschutter (‘Lost in the middle’), Jules Comes (‘Saint Hubert’), Ruth Mellaerts & Boris Kuijpers (‘The Day the Dogs Disappeared’) en Alidor Dolfing (‘Out of the blue, into the black’).

Coverfoto © 'Wildebeest' (Nicolas Keppens, Matthias Phlips)