Festival

Anima 2016

05/02/2016 tot 14/02/2016
Wie A zegt, zegt Anima. Of toch zeker tijdens dé animatiendaagse (animatie-tiendaagse) begin februari, waar we ons naar jaarlijkse gewoonte laten overspoelen door een getekende beeldenstorm van jewelste, graag zelfs, in het machtige Flageygebouw in Brussel.

Palmares

Nationale Competitie
Beste Belgische Kortfilm - 'Rapsodie en rose'
Speciale Vermelding - 'Beast!'
Grand Prix Federatie Wallonië-Brussel - 'De Longues Vacances'
Beste Belgische Studentenfilm - 'Toutes Nuancées'
Speciale Vermelding - 'Nassiop'
Auteursprijs SACD - 'Waves '98'
BeTV-prijs - 'Voltaire'
RTBF-La Trois-prijs - 'Toutes Nuancées'
Cinergieprijs - 'Toutes Nuancées'

Internationale Competitie
Grand Prix - 'World of Tomorrow'
Speciale Prijs van de Jury - 'Maku'
Prijs voor Beste Studentenkortfilm - 'My Dad'
Beste Kortfilm voor een Jong Publiek - 'Der Kleine Vogel und das Eichhörnchen'
Prijs Filmkritiek UBFP/UFK - 'Le repas dominical'
Publieksprijs Beste Kortfilm - 'We Can't Live Without Cosmos'
Publieksprijs Beste Kinderkortfilm - 'Shaun, the Sheep - The Farmer's Llamas'
Publieksprijs Animeernacht - 'Paniek!'

27.01.2016 Niels Putman

Van 5 tot en met 14 februari kan je opnieuw naar onze hoofdstad afzakken, alwaar hét - tijdelijke - lusthof voor de animatiefilm zich bevindt. Naast een resem (zelfs onuitgebrachte!) langspeelfilms, pakt het festival zoals steeds ook uit met een kortfilmprogramma. Dat is een  nokvol programma geworden, dus wijzen wij je alvast graag even op weg.  

Oja, houdt de linkerkolom op deze webpagina gedurende het festival goed in de gaten, zo blijf je zonder moeite up-to-date van welke kortfilms (zowel nationaal als internationaal) reeds onze goed-/afkeuring ontvingen.

Nationale Competitie

Ons land herbergt een overvloed aan animatietalent, daar is ook het selectieteam van Anima van overtuigd. Daarom maar liefst drie programma’s in de nationale Belgische competitie dit jaar. Dit is Belgisch 1 en Dit is Belgisch 2 bundelt het beste van wat indie professionelen en proffy animatiestudio’s te bieden hebben. Met daarin onder meer nieuwe producties van S.O.I.L. (eerder: 'De Wake'), La Boîte... (eerder: 'La Svedese', 'Rumours', 'La Vita Nuova'), Walking the Dog (eerder: 'Nuru', 'Dji Vou Veu Volti') & Lunanime (eerder: 'The Tie', 'The Education').
 


'De Longues Vacances' (Caroline Nugues-Bourchat)

 

Het derde luik, Dit is Belgisch 3, focust zich op afstuderende animatiemakers. Een potpourri van afstudeerwerken uit de verschillende Belgische filmscholen met een animatie-opleiding.  

Binnen de nationale competitie zijn maar liefst vier grote prijzen (excl. de gastprijzen) te winnen: de Anima 2016-prijs voor de beste Belgische kortfilm, de Grand Prix voor de beste kortfilm van de Federatie Wallonië-Brussel, de Auteursprijs geschonken door de SACD én de Prijs voor beste Belgische studentenfilm. Het palmares wordt op zondag 14 februari bekend gemaakt.

Internationale Competitie

Vergeet niet: Anima is een Oscar-qualifying festival. Dat wil zeggen dat de winnaar van de Grand Prix binnen de internationale competitie automatisch op de longlist van de Oscars terecht komt. Dat wil ook zeggen dat het festival bijzonder veel internationale films (en gasten) aantrekt en daarmee écht de crème de la crème van de animatiekortfilm kan presenteren.  

Zeven (!) programma’s aan internationale kortfilms, dat is voor ieder wat wils. Vier daarvan (de Best of Shorts-reeks) huizen het beste van het beste van wat de internationale animatiegarde te bieden heeft. Ga er heen voor nieuw werk van bijvoorbeeld Paul Bush (eerder: 'While Darwin Sleeps', nu: 'The Five Minute Museum') Konstatnin Bronzit (eerder: 'Lavatory Lovestory', nu: het Oscar-genomineerde 'We Can't Live without Cosmos'), Adam Elliot (eerder: 'Harvie Krumpet'), Georges Schwizgebel (eerder: 'Romance', 'Jeu', 'Chemin faisant'), Don Hertzfeld (nu: 'World of Tomorrow') of Rosto (eerder: 'Lonely Bones', 'The Monster of Nix').


'Innerviews' (Chen Winner)

 

Binnen Best of Shorts 5 en 6 wordt het beste verzameld van wat de internationale filmscholen het afgelopen jaar hebben gepresteerd.

Ook dat nog...

Naast de competities, bruist het festival van de nevenselecties, evenementen, doe-het-zelfjes en weten-wij-wat-nog.  

in focus dit jaar staan Groot-Brittannië en Japan! Het festival belooft ten eerste aan te tonen dat Japan meer is dan "enkel en alleen de prachtige Ghibli-producties", door een aantal onuitgebrachte (!) langspeelfilms te programmeren. Groot-Brittannië wordt ook rijkelijk gevierd, met onder andere een programma gewijd aan/ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Aardman Studio's.

  … diverse programma’s voor kinderen. Weet je niet waar naar toe met je jongste spruit tijdens de Krokusvakantie? Het antwoord ligt voor het grijpen.  

… de Animeernacht is een vaste waarde op het festival. Old habbits die hard, dus opnieuw kan je je klaarmaken voor een heuse nachtelijke kortfilmmarathon. Op één nacht passeren niet minder dan veertig (!) kortfilms de revue, "in alle geuren en kleuren en uit alle mogelijk landen van de wereld". Inclusief verrassingsgasten en sfeervolle muziek tijdens tussen de vorostellingen. Vanaf 21u30 op zaterdag 13 februari (tot in de vroege uurtjes).  

& nog veel, veel meer. Check het volledige programma op Animafestival.be!    

Festivalvisuals © Sue Doeksen