Festival

Berlinale Shorts 2021

01/03/2021 tot 05/03/2021
Drie kortfilms van Belgische makelij maken kans op een Gouden Beer.
24.02.2021 Niels Putman

De 71e Berlinale vindt dit jaar plaats in twee delen. Van 1 tot en met 5 maart wordt een groot deel van het programma online beschikbaar gesteld voor de industrie en pers, in juni volgt dan (hopelijk) een on-site evenement voor het bredere publiek. Binnen de twintig kortfilms die kans maken op een Gouden Beer zijn er maar liefst drie van Belgische makelij: 'Zonder meer', 'Easter eggs' en 'My Uncle Tudor'.

Het is lang geleden dat ons land in die mate aanwezig was binnen de kortfilmcompetitie van het Berlijnse filmfestival. Berlinale Shorts wordt gecureerd door Anna Henckel-Donnersmarck, samen met een internationaal selectiecomité van acht programmatoren. De geselecteerde films maken kans op de Gouden en Zilveren Beer.

Zonder meer’ van Meltse Van Coillie ging eind vorig jaar in Belgische première tijdens Kortfilmfestival Leuven en werd gemaakt met de VAF Wildcard die ze won voor haar KASK-afstudeerfilm ‘elephantfish’. In haar nieuwe film bewijst de filmmaker wederom haar kunnen: “Het feit dat Van Coillie het onkenbare en onpeilbare heeft kunnen vastleggen op camera, lijkt een klein wonder,” schrijven wij. Tijdens de Kortfilm.be-avond spraken we kort met Meltse over haar film. In Leuven kreeg ‘Zonder meer’ een speciale vermelding van de jury, tijdens de Berlinale beleeft de film haar internationale première.

Ook ‘Easter eggs’ van Nicolas Keppens ging in december in Leuven in première. Het “subtiele verhaal over machtsverhoudingen, puberteit, vriendschap en kwetsbaarheid zit verpakt in een maf avontuur.”Girl’-ster Victor Polster leent zijn stem voor de rol van Jason, een nogal sukkelig en marginaal kereltje die spaart voor een mountainbike met veringen. Soms droog, vaak lomp, altijd tragisch: hiermee trekt Keppens de stijl en inhoud door die hij in zijn bejubelde animatie ‘Wildebeest’ al opzette.

 


'My Uncle Tudor' © Olga Lucovnivoca

 

De derde en laatste film van eigen bodem binnen het programma is de DocNomads-afstudeerfilm ‘My Uncle Tudor’ van Olga Lucovnicova die in haar documentaire een zeer persoonlijk en gevoelig verhaal uit de doeken doet. De film is een Belgische co-productie met Portugal en Hongarije.

Voor het eerst werd het kortfilmluik binnen de Generation-sectie van het festival geschrapt. Daar was doorgaans plaats voor kortfilms die een jonger publiek aanspreken. Het gaat om een eenmalige afwezigheid, vanaf 2022 zou deze kortfilmselectie opnieuw deel uitmaken van het festival.

De winnaars van de Berlinale Shorts word op donderdag 4 maart om 12u bekendgemaakt via livestream op YouTube en Facebook.

Coverfoto © Berlinale