Festival

Breedbeeld Kortfilmfestival 2019

08/11/2019 tot 10/11/2019
BREEDBEELD ziet het breder: van één naar drie (kortfilm)festivaldagen in november dit jaar.
29.07.2019 Niels Putman

Het BREEDBEELD Kortfilmfestival verhuist voor haar zevende editie naar DE Studio en breidt uit tot een driedaags festival. Op 8, 9 en 10 november presenteren BREEDBEELD en partners, waaronder Kortfilm.be, een programma van fictie-, animatie- en documentairefilms van eigen bodem.

Binnen het BREEDBEELD Kortfilmfestival komen zowel fictie, animatie als documentaire aan bod in thematisch gecureerde filmluiken. De voornaamste voorwaarde voor de BREEDBEELD competitiefilms is dat ze in eigen beheer werden gemaakt, zonder VAF-ondersteuning en niet in opdracht van een productiehuis of een zender.

Voor de winnaars in de verschillende categorieën ligt er telkens een cheque van €1000,- klaar. De UFK-UCC en de UPCB-UBPF zullen de Prijs van de Kritiek uitreiken.

Competitiefilms en gastprogramma’s

Filmfestivals zijn steeds een broeiplaats van uitwisseling, ideeën en reflectie over zijn kunstvorm. Naast de vier eigen blokken met competitiefilms nodigt BREEDBEELD verschillende Antwerpse kortfilminitiatieven uit om binnen het festival een eigen programma samen te stellen. De partners - Kortfilm.be, De Imagerie, Because We Are Visual, Ongezien Kort, Hakuna en Filmmagie - geven daarin hun eigen insteek op wat er reilt en zeilt binnen de Belgische kortfilm. 

De Nacht van de Jeugdzonde

Op 8 november wordt de eerste editie van De Nacht van de Jeugdzonde georganiseerd, gecureerd door Jan Verheyen. De Nacht programmeert kortfilms uit het begin van de carrières van intussen gevestigde namen uit de Belgische cinema, zoals Erik Van Looy, Jonas Govaerts ('Forever'), Tim Mielants ('The Sunflyers' & 'Duffel'), Pieter Van Hees, Patrice Toye, Felix Van Groeningen, Frank Van Passel, Hans Herbots, Lars Damoiseaux ('Patient Zero', 'Chopper') en Sven Huybrechts. Verheyen gaat na de films in gesprek met de cineasten over het creatieproces van hun kortfilms.

Afsluiter van de eerste festivaldag wordt een spetterend openingsfeest in De Studio met filmmuziek als rode draad. Op dag twee zal er een rondetafelgesprek plaatsvinden waarin het (kort)filmlandschap in Antwerpen onder de loep genomen wordt. Ten slotte is iedereen op zondag 10 november van harte welkom op de prijsuitreiking.

Je film inzenden is gratis en kan nog tot 6 oktober. Meer informatie vind je hier.

Coverfoto © BREEDBEELD Kortfilmfestival