Festival

BREEDBEELD Kortfilmfestival 2021

04/11/2021 tot 07/11/2021
Vier dagen lang in De Cinema.
02.11.2021 Niels Putman

Het BREEDBEELD Kortfilmfestival is toe aan haar negende editie: vier dagen langt palmt het Antwerpse steunpunt voor amateurfotografen en -filmmakers De Cinema in.

Op de poster pronkt een zwevende danser, een still uit ‘High Jump’, de RITCS-bachelorfilm van Lennert Madou die vorige maand in première ging tijdens Film Fest Gent. De competitie van BREEDBEELD Kortfilmfestival is naar goede gewoonte een mix tussen enkele gekende titels en premières van nog maar weinig vertoonde films. Met haar specifieke taak om ook amateurcineasten een vertoningsplek te geven, kan dat haast niet anders.

COMPETITIE

Voornaamste voorwaarde voor de competitiefilms blijft dat ze in eigen beheer zijn gemaakt: dat kan binnen of buiten een filmopleiding, zolang de film zonder subsidies en niet in opdracht van een zender of productiehuis werd ontwikkeld. Op het einde van de rit worden prijzen uitgedeeld in de categorie beste fictie, beste docu, beste animatie en beste film van een cineast zonder filmopleiding. Telkens verbonden aan een cheque van duizend euro.

Dingen onder meer mee: ‘Environs’ (Bas Verbruggen), ‘Old Born’ (Jordan De Deken), ‘Emine’ (Ozge Akarsu), ‘Ego Echo’ (Ezra Belgrado), ‘Nest’ (Matthee Van Holderbeke). Ook de VAF Wildcardwinnende films ‘Eden’ (Sven Spur) en ‘Elong E’Nabe’ (Niels Devlieghere) maken kans, alsook het in Leuven tot Beste Debuut bekroonde ‘Wildflowers: The Children of Never’ (Ammen S. Ogedengbe). Met Madou, Devlieghere, Spur en Ogedengbe gingen we in gesprek.

 

 

 

Aangevuld door animatiewerk van onder meer Alisa Karo, Jessica Raes, Anaïs Mauzat, Vito A. Rowlands & Imke Reintjes, documentaires van Jannes Callens, Glenn Dumortier, Merylin Lira en nieuwe fictiefilms van Ila Pittaluga, Gaspard Le Dourner, Toni Isabella Valenzi, Rachel Strijdonk en Gaspard Le Dourner.

BUITEN COMPETITIE

Voor het derde jaar op rij reikt het festival ook uit naar concullega Antwerpse filmorganisaties. Een opvallend en zeer welkom initiatief voor de havenstad waar de filmcultuur doorgaans (nog steeds) minder bruist dan in Brussel en Gent, en waar zo’n kruisbestuiving bijgevolg zeer welkom is.

Naast de individuele gastprogramma’s van Fantômas, Because we are visual., Ongezien Kort, De Imagerie en Kortfilm.be (lees hier meer), bundelen de verschillende spelers ook hun krachten in een collectief gecureerd openingsprogramma Nightsounds: een mix van recente en retrospectieve experimentele kortfilms die een dromgere wereld inleiden, op het ritme van de nacht. Films van Justin Meulebrouck, Ludo Mich, Hiele & Kinsella slaan een brug tussen ‘Erpe Mere’ van Noemi Osselaer en ‘Sama’ van Jan Beddengenoots.

Op vrijdagavond, tijdens de Nacht van de Jeugdzonde, nodigt het festival gevestigde namen uit de Vlaamse filmwereld uit om hun vroege films van onder het stof te halen. Jan Verheyen praat de avond aan elkaar, filmmakers Dorothée Van den Berghe (‘Brussels Midnight’), Anke Blondé (‘Dura Lex'), Eva Cools (‘El Camino Del Deseo’), Lien Willaert (‘Charlotje’) en Christina Vandekerckhove (‘Mia’) stellen hun kortfilms voor.

Meer informatie en tickets via www.breedbeeldkortfilmfestival.be. Tickets voor het gastprogramma van Kortfilm.be (zaterdag 6 november om 19u30) koop je hier.

Coverfoto © BREEDBEELD