Event

BREEDBEELD Kortfilmfestival 2021: Kortfilm.be te gast

06/11/2021
In aanwezigheid van de filmmakers.
02.11.2021 Niels Putman

Tijdens de negende editie van het BREEDBEELD Kortfilmfestival is Kortfilm.be te gast: op zaterdag 6 november om 19u30 in De Cinema, in aanwezigheid van de filmmakers.

Naast Fantômas, Because we are visual., Ongezien Kort, De Imagerie, werd ook Kortfilm.be uitgenodigd om tijdens het BREEDBEELD Kortfilmfestival een gastprogramma te cureren. Drie recente en zeer persoonlijke kortfilms gunnen ons een inkijk binnen de private arena van een familie, vriendengroep, koppel: een reeks intieme en confronterende, soms poëtische, getuigenissen rond huiselijk geweld.

Het Gouden Beer winnende 'My Uncle Tudor' van Olga Lucovnicova opent de avond. In haar film reist de filmmaker na twintig jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders, waar ze schadelijke trauma's heeft doorstaan die een diepe, blijvende indruk achterlieten in haar geheugen. Haar pogingen om het verleden te boven te komen, dwingen haar tot een confrontatie tijdens de langverwachte familiebijeenkomst. Nadat Lucovnicova werd bekroond met een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds en kort voor haar erkenning in Berlijn, gingen we met de regisseur in gesprek. Ondertussen werd de film ook genomineerd voor de European Film Awards.

 


'My Uncle Tudor'

 

In 'Flowers blooming in our throats' filmt Eva Giolo haar vrienden in hun eigen huis en vraagt hen enkele kleine handelingen uit te voeren: gebaren die de fragiele balans van het dagelijks leven weerspiegelen, en soms agressiever worden. Een intiem en poëtisch portret van het leven in een huiselijke setting dat in internationale première ging tijdens het International Film Festival Rotterdam aan het begin van dit jaar.

In het minimalistische 'Traverser' van Magali Coremans, vorige maand in wereldpremière tijdens Film Fest Gent,  verhoort een jonge vrouw een heftige ruzie tussen een man en een vrouw in een taal die ze niet begrijpt. Wanneer ze verder wandelt, blijft ze achter met vragen die ze niet kan loslaten.

 


'Traverser'

 

Na de films gaan we kort in gesprek met Olga Lucovnicova, Eva Giolo en Magali Coremans. Meer informatie en tickets via www.breedbeeldkortfilmfestival.be.

Coverfoto © 'Flowers blooming in our throats' (Eva Giolo)