Festival

Brussels Independent Film Festival 2020

09/02/2020 tot 15/02/2020
Een week lang kortfilms van opkomend talent — free entry en free popcorn!
07.02.2020 Arne Reszczynski

Achtendertig jaar lang focuste het Brussels Independent Film Festival (BIFF) op Super-8 en technisch experimentele films. Na een pauze van zes jaar tekent het festival sinds 2018 opnieuw voor een jaarlijks uniek aanbod experimentele cinema. Vanaf zondag 9 februari kan je een week lang genieten van gratis films in het Atomium, Cinema RITCS en Cinema Galeries.

BIFF mikt nog steeds op minder bekende, soms low-budget, vooruitstrevende cinematografische werken, en dus ook op nieuw, aanstormend talent. Naast een brede waaier Belgische films, worden er ook talloze internationale kortfilms getoond, uit onder meer Venezuela, Israël en Saudi-Arabië. Op zaterdag 15 februari wordt het slotoffensief ingezet met de uitreiking van de Chocolate Atomium Awards.

Opening Night at the Museum

Tijdens de openingsavond wordt ‘KLOUT’ getoond, de bachelorfilm van Sint-Lukas-student Margot Van Mol. Met een budget van slechts 25 euro (zo verklapt IMDb ons) vertelt ze het verhaal van Melanie, een 17-jarige YouTuber die naar aanleiding van haar tienduizendste volger een live-sessie streamt. Dat begint onschuldig, maar krijgt al snel een gevaarlijke wending wanneer haar subscribers haar tot het uiterste dwingen.

 


'KLOUT' (Margot Van Mol)

 

Focus on Relationships

Jacinta Agten (‘Olav’, ‘Vincent’) werkte eind vorig jaar haar eerste professionele kortfilm af, goed voor een selectie binnen de internationale kortfilmcompetitie van Film Fest Gent. Tijdens BIFF kan je haar ‘Melanie’ bewonderen binnen de categorie ‘focus on relationships’. In de film gaat het jonge titelpersonage op zoek naar haar biologische vader. “Agten bewijst zich als acteursregisseur erg kundig: de onbekende Femke Debeule overtuigt, en Bruno Vanden Broecke bevestigt zijn kunnen,” schreven wij eerder al over haar film.

 


'Melanie' (Jacinta Agten)

 

In de observerende documentaire ‘hier.’ maken we kennis met een groep jongeren die samenkomt in en rond de lokale sporthal van Bazel. Daar leren ze niet alleen binnen de lijnen te lopen maar tasten ze ook elkaars grenzen af.

De masterfilm van Joy Maurits voor Sint-Lukas Brussel werd onlangs nog bekroond op Film Fest Gent met de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Deze eerlijke documentaire, die speelt met de wisselwerking van banale en intieme momenten, gunt ons een blik in het leven van een adolescent anno 2019. Eind vorig jaar gingen we met de regisseuse in gesprek.

Atomium Film Awards

Afsluiten doet het festival met haar eigen awards, gevolgd door een laatste straffe selectie kortfilms vanover de hele wereld. De animatiefilm ‘Rhizoma’ van KASK-alumnus Santiago Pérez Rodriguez is er daar een van. De regisseur met Colombiaanse roots mocht zijn film twee jaar geleden al in premiere voorstellen op het prestigieuze DOK Leipzig, één van de oudste documentairefestivals van de wereld.

 


'Rhizoma' (Santiago Pérez Rodriguez)

 

De andere Belgische kortfilms op het BIFF-programma zijn ‘Meli Melo’ (Julian Wolf), ‘Transponder’ (Thomas Verijke), ‘Int.Anouchka-Night’ (Louise Hansenne), ‘Strokes of Madness’ (Ciska Snauwaert, Sarah D’haeyer, Lena Dewaegenaere & Lander Haverals), ‘Affleure’ (Georges Vanev), ‘A New Religion Called Love’ (Marisa Papen), ‘Amon Tobin – Vipers Follow You’ (Charles De Meyer), ‘July’ (Ian Menovot), ‘Hallebaan 3’ (Guy De Troyer), ‘Heilerijk’ (Zoë Boogaert) en ‘Perpetual War’ (Lydia Rigaux).

Meer info via www.brusselsfilmfestival.org.

Coverfoto © 'Salt Water' (Abe Abraham)