Festival

Brussels Short Film Festival 2019

25/04/2019 tot 06/05/2019
Keuze te over tijdens het grootste Brusselse kortfilmfeest.
26.04.2019 Niels Putman

Net zoals de voorgaande jaren zit ook de 22e editie van het Brussels Short Film Festival stampvol. Sinds vorig jaar komen de winnaars van de Grand Prix in de nationale en internationale competitie rechtstreeks op de longlist voor de Oscars terecht.

Het programma barst bijna uit z’n voegen, daarom halen we enkele niet te missen kortfilmtoppers aan om de keuze toch iéts eenvoudiger te maken.
 

European Short Film Audience Award

Nieuw op het festival dit jaar is de European Short Film Audience Award. Het Brussels Short Film Festival is één van de tien kortfilmfestivals die samenwerken voor deze prijs. Meer nog: BSFF mag deze gloednieuwe prijs zelf lanceren.

Op 27 april schiet het programma uit de startblokken: tien kortfilms die op de betrokken festivals (waaronder ook Go Short in Nederland, Short Waves in Polen en Tampere in Finland) een publieksprijs wonnen. Zij strijden voor een laatste keer voor de ultieme stem van het publiek. Na de start in Brussel, gaat het programma op tour.

 


'Vihta'

 

De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op het Brussels Short Film Festival in 2020 en krijgt een prijs ter waarde van €3500,-, geschonken door de Europese Commissie. De Belgische eer binnen het programma wordt hooggehouden door ‘Vihta’ van Fançois Bierry, met Wim Willaert in de hoofdrol.

 

Nationale Competitie

Maar liefst vijfendertig films maken binnen de Nationale Competitie kans op prijzen. Daar vinden we onder meer ‘Une Soeur’ van Delphine Girard terug, met Veerle Baetens (‘The Broken Circle Breakdown’) in de hoofdrol. De film won onlangs nog de juryprijs op Festival Regard, het belangrijkste kortfilmfestival in Noord-Amerika.

Ook van de partij is de nieuwe film van Valentina Maurel, wiens ‘Paul est là’ twee jaar geleden nog de hoofdprijs wegkaapte binnen de studentencompetitie op het filmfestival van Cannes. Haar nieuwe kortfilm ‘Lucia en el Limbo’ werd er dit keer geselecteerd voor de Semaine de la Critique.

 


'Une soeur'

 

D’un château à l’autre’ van Emmanuel Marre deed al stof opwaaien op gerenommeerde festivals zoals Locarno en Clermont-Ferrand, en animatietoppers ‘Ce Magnifique Gâteau!’ en ‘Nuit Chérie’ deden hetzelfde op heel wat prestigieuze animatiefestivals.

Voorts dingen ook ‘Blight’ van Raphaël Crombez ('Perdition County'), ‘Broken’ van José Daniel Granados Carranza (‘Ybril’) en ‘Klemvan Ish Ait Hamou mee naar de prijzen. Deze films zagen we eerder ook al hun kans wagen tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. ‘Provence’ en ‘Pathetiek’ - die in Leuven samen goed waren voor het gros van de hoofdprijzen - strijden ook in Brussel opnieuw mee.

 

Next Generation

Binnen de internationale studentencompetitie vinden we nogmaals ‘Provence’ terug, naast ook ‘Simon Pleure’ en ‘Broken’ die alledrie binnen beide competities kans maken op prijzen.

Ook ‘Bamboe’ van Flo Van Deuren, dat in Cannes geselecteerd werd voor de Cinéfondation-competitie, en het met een VAF WildcardbekroondeWaithood’ van Louisiana Mees werden geselecteerd voor dit studentenluik. Net als de Franstalige animatiefilm ‘Récit de soi’, dat begin mei ook langs het oudste kortfilmfestival van de wereld mag passeren.

 


'Waithood'

 

Het programma wordt aangevuld met studentenfilms uit o.a. Costa Rica (‘The Instinct’), Israel (‘Terror’, ‘Rubber Dolphin’), Spanje (‘La Mugre’), Servië (‘Chasm’), Frankrijk (‘Wild Love’), Nederland (‘Sisters’), Azerbaijan (‘The Chairs’), Iran (‘Mesle Bache Adam’), Noorwegen (‘The Culture’) en Zweden (‘Bottleneck’).

 

Internationale films, in & uit de competitie

Niet alleen het beste van onze nationale kortfilms komt in de hoofdstad aan bod, maar ook de grand cru van het internationale kortfilmcircuit is er te vinden. Zo kan je daar maar beter ‘Brotherhood’, ‘All Inclusive’, ‘Cadoul de Craciun’, ‘Fence’, Gouden Palmwinnaar ‘All These Creatures’, ‘Je sors acheter des cigarettes’ en ‘O Orfao’ niet missen – deze internationale succesfilms zijn er te zien binnen de twaalf (!) competitieblokken.

 


'Fauve'

 

Buiten de competitie kan je er ook topfilms zoals ‘Kapitalistis’, ‘Wildebeest’, ‘Fauve’, ‘Marguerite’, ‘Our song to war’, ‘Guaxuma’ en ‘Hybrids’ ontdekken.

Coverfoto © Brussels Short Film Festival