Festival

Brussels Short Film Festival 2020

02/09/2020 tot 12/09/2020
Win duotickets voor het festival dat plaatsvindt van 2 tot 12 september op diverse locaties in onze hoofdstad.

Tags

27.08.2020 Niels Putman

Het Brussels Short Film Festival houdt moedig vol. Ondanks de stijgende coronacijfers in Brussel vindt de 24e editie plaats van 2 tot 12 september, weliswaar onder strenge maatregelen en in een licht afgeslankte versie.

Het festival werd eerder al verplaatst van april naar september. Vanwege de nog steeds geldende reisbeperkingen schuift de internationale competitie nu integraal op naar volgend jaar. Op die manier hoopt het festival de ontmoeting tussen publiek en regisseurs te kunnen garanderen. De tweeënzestig geselecteerde films zullen in 2021 aangevuld worden met nog meer voor korte films voor een extra uitgebreide internationale competitie.

Daardoor komen de nationale films op het voorplan te staan: 18 van de 34 kortfilms in de nationale competitie gaan op het festival in première. In de Next Generation competitie dingen nog eens 20 studentenfilms naar erkenning. De winnaar van de Grand Prix komt rechtstreeks op de longlist voor de Oscars terecht — vorig jaar ging prijsbeest ‘Provence’ van Kato De Boeck met die eer lopen.

Bovendien organiseert het festival voor het tweede jaar de European Short Film Audience Award, in samenwerking met negen Europese partnerfestivals. De prijs werd door het festival in het leven geroepen met als doel Europese creaties in al hun diversiteit te belichten. De winnaar wordt al tijdens de opening van het festival bekendgemaakt.

Naast de competities worden ook films vertoond die zich buiten de competitie begeven. Er is plaats voor de kortfilms die genomineerd werden voor een Oscar vorig jaar (onder meer ‘Une Soeur’ met Veerle Baetens, ook te zien tijdens de openingsceremonie), een programma van Courts Mais Trash en een focus op Latijns-Amerikaanse kortfilms en Kroatische animatiefilms.

Uit 350 inzendingen werden 34 films geselecteerd voor de Nationale Competitie, en 20 voor de studentencompetitie Next Generation. In totaal wordt zo’n €25 000 aan prijzengeld verdeeld. Op 10 september vindt de prijsuitreiking plaats — naast de Grand Prix worden onder meer ook prijzen gegeven aan de Beste Acteur, Beste Actrice en uitgeeld door filmcritici, jongeren en het publiek. BSFF brengt een divers publiek samen op verschillende locaties, zoals Flagey, Vendôme, Cinmea Galeries en Kunstberg.

Het volledige programma ontdek je op de website van het festival. Bovenaan deze pagina geven we enkele duotickets weg voor één van de voorstellingen van de Nationale Competitie.

Coverfoto © Brussels Short Film festival

Speel mee en win een duoticket voor een voorstelling uit deze lijst:

  • Nationale Competitie 3 op zaterdag 5 september om 15u30 in Cinema Vendôme (Brussel)
  • Nationale Competitie 2 op zondag 6 september om 15u30 in Cinema Vendôme (Brussel)
  • Nationale Competitie 4 op maandag 7 september om 18u00 in Cinema Vendôme (Brussel)
  • Nationale Competitie 7 op dinsdag 8 september om 18u00 in Cinema Vendôme (Brussel)

Winnaars worden op woensdag 2 september op de hoogte gebracht.