Festival

Courtisane 2021

20/10/2021 tot 24/10/2021
Het Gentse festival viert haar twintigste editie, parallel lopend met Film Fest Gent.
14.10.2021 Niels Putman

Ook Courtisane mag eindelijk weer. Na een succesvolle samenwerking vorig jaar slaat het festival ook dit jaar de handen in elkaar met Film Fest Gent: de volledige programmatie van deze feesteditie (20 jaar!) zal uitzonderlijk parallel lopen.

Naast het overvolle Film Fest Gent-programma kunnen de films van Courtisane — te zien in Sphinx Cinema, Miry, KASKcinema en Paddenhoek — voor een rustpunt zorgen. Het festival gaat op zoek naar verbinding en kiest voor films die tijd nemen en vragen.

Zo is er een focus op het werk van Sandra Lahire, een radicale feministische filmmaker en één van de meest prominente figuren van de Londense experimentele filmscène in de jaren tachtig en negentig. Het programma toont films van Lahire zelf, alsook van filmmakers die dicht bij haar stonden. Haar werk, met een inspirerende blik op ecologische verwoestingen, feminisme en mentale gezondheid, kleurt bovendien zeer hedendaags en relevant.

In het selectieprogramma verzamelt Courtisane recente en herontdekte parels, met langer en korter werk van onder meer Maya Deren, Rosine Mbakam, Eva Giolo, Chantal Akerman en Mouaad el Salem. Het retrospective programma Out of the Shadows verzamelt pertinente maar helaas al te miskende films van vier vrouwelijke filmmakers uit de Arabische wereld: Atteyat Al-Abnoudy, Assia Djebar, Jocelyne Saab en Heiny Srour maakten films die tegen de stroom in gingen, over terugkerende thema’s zoals herinnering, identiteit, onderdrukking en uitsluiting.

Het festival opent op 20 oktober met ‘maɬni – towards the ocean towards the shore' van Sky Hopinka. Zijn langspeelfilmdebuut volgt twee personen die reflecteren over een dodenmythe verteld door de Chinook in de Pacific Northwest. In samenwerking met Art Cinema OFFoff sluit het zondag 24 oktober af met Lisa Spilliaerts ‘N.P’, een stille film waarin vier jonge mensen in Japan ontdekken hoe ze verbonden zijn door een boek.

Courtisane vindt plaats van 20—24 oktober. Het volledige programma ontdek je via courtisane.be.

Coverfoto © Courtisane