Festival

Film Fest Gent 2019

08/10/2019 tot 18/10/2019
Kortfilms van over de hele wereld te zien tijdens Film Fest Gent!

Palmares

Nationale Competitie
Juryprijs Beste Belgische Studentenkortfilm - 'hier.'
ACE + Image Factory Publieksprijs - 'Da Yie'
Speciale Vermelding van de Jury - 'Erpe-Mere'
Speciale Vermelding van de Jury - 'Sun Dog'

Internationale Competitie
Juyrprijs Beste Internationale Kortfilm - 'Community Gardens'
Speciale Vermelding van de Jury - 'L'immeuble des braves'
 

05.10.2019 Niels Putman

Film Fest Gent breidt haar kortfilmprogramma uit, met niet alleen méér films, maar ook kort werk van ver over de Europese grens — dat kan alleen maar vuurwerk geven.

Blijft nagenoeg ongewijzigd: de Belgische Studentenkortfilmcompetitie. Al krimpt deze sectie wel, van tien naar acht studentenfilms in vergelijking met vorig jaar. Een nog strengere selectie dus, waar dit keer - helaas - geen plaats was voor een animatiefilm.

Vorig jaar ging Sonam Larcin met de juryprijs naar huis voor zijn korte documentaire 'Après le silence', en bekroonde het aanwezige publiek 'Provence' van Kato De Boeck tot favoriet. Beide films startten toen aan een indrukwekkend internationaal festivalparcours. Deze filmmakers wordt hetzelfde gegund:

Da Yie (Anthony Nti, RITCS)
Désirée (Victoria Jadot, IAD)
Erpe-Mere (Noemi Osselaer, KASK)
Gyre (Charlotte Lybaert, KASK)
hier. (Joy Maurits, LUCA)
Les lois du plasique (Anna Castro-Marcaillou, INSAS)
Memphis (Mungu Cornelis, LUCA)
Sun Dog (Dorian Jespers, KASK)

In de jury zetelen filmcriticus Neil Young (Verenigd Koninkrijk), regisseur Jayro Bustamante (Guatemala) en grafisch designer Amira Daoudi (België).
 

International Shorts
 

Zeventien kortfilms van over de hele wereld dingen mee naar de International Short Film Award ter waarde van €5000,-. Yorgos Lanthimos' kortfilm 'Nimic' wordt ook vertoond, maar dan wel buiten de competitie.

Ook twee Belgische kortfilms maken kans op die internatioale erkenning, waaronder de nieuwste film van Jacinta Agten ('Vincent', 'Olav'). Daarvoor kiest de regisseur opnieuw de naam van haar hoofdpersonage als tite, al is dat dit keer wel een vrouw. In 'Melanie' zoekt Melanie haar oudere huisvader Patrick (Bruno Vanden Broecke) op, in de hoop meer over zichzelf te weten te komen.

 


'Melanie'

 

Imge Özbilge, wiens 'Camouflage' twee jaar geleden geselecteerd werd voor de studentencompetitie in Cannes, heeft samen met haar zus Sine een surrealistische en humoristische animatiefilm gemaakt over cyberliefde en sociale media. '#21XOXO' krijgt van ons alvast de prijs voor geestigste titel.

Het Israëlische-Deense filmmakerskoppel Michelle & Uri Kranot maken al jaren steengoede films die vaak kunstvormen en genres met elkaar mixen. Hun maatshappijkritische film 'How long, not long' won de FIPRESCI-prijs in Annecy drie jaar geleden en vermengde toen xenofobie met nationalisme en intolerantie. 'Suggestion of Least Resistance' belooft nu een poëtische en politieke audiovisuele reis te worden over het idee van het individu versus het historische.

Verder kijken we ook reikhalzend uit naar de Colombiaanse docu 'Dulce', het gestoorde 'Once upon a pretzel' uit de Verenigde Staten, het Griekse 'Postcards from the End of the World' en het prachtige 'Suc de síndria' van de Spaanse Irene Moray.
 

Spanish Shorts
 

Elke editie zoomt het festival in op één specifiek filmisch land. Dit jaar verwarmen we ons aan adepten van Luis Buñuel, Pedro Almodóvar en Penélope Cruz. Op het programma dan ook zes korte Spaanse films: een best-of van de afgelopen drie jaar.

Het volledige programma van de 46e editie van Film Fest Gent kan je hier ontdekken.
Coverfoto © Film Fest Gent

Speel mee en win een ticket voor de vertoning van de Belgische Studentenkortfilmcompetitie op zondag 13 oktober om 14u in Kinepolis Gent. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht, ten laatste op donderdag 10 oktober.