Event

Kortfilm.be-avond 2016

09/12/2016
'Best of' van het Kortfilmfestival Leuven 2016.
01.12.2016 Niels Putman

Geen Internationaal Kortfilmfestival Leuven is compleet zonder onze hoogstpersoonlijke Kortfilm.be-avond. Dit jaar voor de tiende keer op rij. Het recept blijft ongewijzigd: wij zorgen voor een avondvullend programma met de beste, meest intrigerende en de opvallendste korte meesterwerkjes van het festival.

Deze 'best of ' vindt plaats op vrijdag 9 decemer in de Labo-zaal van het STUK in Leuven - aanvang omstreeks 20u15.  Erbij zijn is heel simpel, maar let op: de plaatsen zijn beperkt! Mail daarom als de bliksem je volledige naam (en het aantal mensen dat je meebrengt) naar info@kortfilm.be. Er zijn honderd zitjes. Ze zijn allemaal GRATIS. Haast je!
 

Line-up

Creatieve duizendpoot Britt Raes ('Homemade') zweert bij schattige personages & geinige verhaaltjes. Dit keer tekent ze voor een crazy-cat-lady-parabel met de nodige gniffelhumor. 'Catherine' (12') is bitterzoet, maar tegelijk ook wat zwartgallig. Raes is de vrouw achter menig muziekclips,  logo's en promotiespots (o.a. voor 'De Wereld van Sofie').

Hoe komt het dat beeldhouwer Constantin Brancusi met een bronzen fallus kwam aanzetten toen hij een buste van Napoleon's achterachternicht Marie Bonaparte mocht maken? Een vindingrijke geschiedenisles in 'A Brief History of Princess X' (7'). Regisseur Abrantes groeide op in de Verenigde Staten, maar woont en werkt momenteel vanuit Portugal. Zijn kortfilms zijn ook erg gekend binnen de wereld van de hedendaagse kunst. Zo werden ze onder meer gepresenteerd in het Parijse Centre Pompidou en het Centre d'Art Contemporain in Genève.

Bekroond met de Publieks- én de Juryprijs op Film Fest Gent. Anthony Nti's vertelling over twee Bulgaarse broertjes in Gent is een subtiele parel; een huzarenstukje van dit opkomende talent. Zijn vorige kortfilm 'Kwaku' werd onder meer vertoond op het filmfestival van Clermont-Ferrand en het Zanzibar International Film Festival, waar hij de Sembene Ousmane Award won. Onze volledige bespreking over 'Boi' (15') kan je hier lezen.

Ken je die van de Zweed, de Noor en de Fin die samen een kunstwerk wilden maken? Kurkdroge, Scandinavische situatiehumor op z'n best in 'Kommittén' (14'). Gevestigde kortfilmwaarde Guhild Enger ('Premature', 'A Simpler Life') stak dit keer samen met regisseuse en scenariste Jenni Toivoniemi de koppen bij elkaar. Het resultaat is heerlijk.

Yin en Lee maken dim sum. Wat volgt is een prachtig cinematografisch kleinood in 'Sweet Dumplings' (13'). Regisseuse Lai Kin Chang maakte een kortfilm met internationale allures. De RITCS-medewerkster wist daarvoor een aangrijpend verhaald neer te pennen en een topcrew samen te stellen. Ondertussen werkt ze aan een langspeelfilm. Het water loopt ons nu al in de mond. Lees hier onze volledige bespreking over haar film.

Nieuw-Zeelandse trots acteur-regisseur Taika Waititi rijfde met dit debuut meteen een Oscarnominatie binnen. 'Two Cars, One Night' (11') is kortfilmklassieker van Down Under. Zwart-witte poëzie in een onbemind en bijna onverstaanbaar Nieuw-Zeelands dialect. Bezorgt je gegarandeerd vlinders in de buik.

In aanwezigheid van de regisseurs.

Coverfoto © 'A Brief History of Princess X' (Gabriel Abrantes)