Festival

Kortfilmfestival Leuven 2020

05/12/2020 tot 12/12/2020
Vaste waarde op het einde van elk jaar, ook nu: Kortfilmfestival Leuven. Via livestream en VOD.

Line up

Palmares

Vlaamse Competitie: Fictie
Prijs van de Jury - 'So we live' (Rand Abou Fakher)
Prijs voor Beste Debuut - 'Wildflowers - The Children of Never' (Ammen S. Ogendengbe)
Prijs voor Beste Acteerprestatie - Loes Swaenepoel in 'Kom hier'
Prijs voor Beste Cinematografie - David Williamson voor 'Ada'
Prijs van het Publiek - 'Beau Monde' (Hans Vannetelbosch)

Persprijs - 'Howling' (Laura Van Haecke)
Humo Award - 'Mia' (Christina Vandekerckhove)

Vlaamse Competitie: Animatie
Prijs van het Publiek - 'Easter eggs' (Nicolas Keppens)

Vlaamse Competitie: Documentaire
Prijs van de Jury - 'The Lost Bicycle of Ghent' (Lukas Gevaert)

Europese Competitie
Prijs van de Jury - 'Dustin' (Naïla Guiguet)
Prijs van het Publiek - 'Alive' (Jimmy Olsson)
European Film Award Nominee - 'Marlon Brando' (Vincent Tilanus)
Peer Award - 'Marlon Brando' (Vincent Tilanus)

Tags

30.11.2020 Kortfilm.be-redactie

Alleen maar goed nieuws: ondanks alles gaat de 26e editie van Kortfilmfestival Leuven door — deels via livestream, deels als VOD-festival. Op het programma veel Vlaamse premières, topfilms uit Europa (en soms daarbuiten), en een best-of tijdens de Kortfilm.be-avond. Een beknopt overzicht.
 

Bovenal Vlaams

Voor de Vlaamse filmmakers staat er elk jaar veel op het spel, met tal van uit te reiken prijzen. Voor veel, vaak jonge, regisseurs is het de eerste keer dat hun film op het brede publiek wordt los gelaten. Laat het online gebeuren die pret niet bederven. Uitkijken dus naar de Belgische premières van ‘Ada’ van David Williamson en de met een VAF Wildcard gerealiseerde films ‘Zonder meer van Meltse Van Coillie, ‘Stephanie’ van Leonardo van Dijl en ‘Beau monde’ van Hans Vannetelbosch.
 


'Ada'

 

Ook aan Vlaamse animatiefilms geen gebrek: maar liefst zeventien kortfilms maken binnen de competitie kans op erkenning van het publiek. Met nieuw werk van enkele gekende makers zoals Jasmine Elsen (‘Carrousel’), Pieter Coudyzer (‘De Passant’), Imge Özbilge (‘Mosaic’) en Nicolas Keppens (‘Easter eggs’). Een nieuwe lichting uit KASK (‘Eénenéén’) , RITCS (‘Tot de dood ons scheidt’) en Sint-Lukas (‘Sorry, I don’t understand’) vult verder aan.

Van vijf naar acht kortfilms binnen de iets uitgebreide Documentaire-competitie. Of dat de kwaliteit ten goede komt, zal moeten blijken. Opvallend veel plaats ook voor de Ket & Doc-films (een samenwerking tussen VAF en Ketnet), die je ook al via VRT NU kan bekijken.
 

Vrouw(en) in focus

De in Amsterdam residerende Hélène Devos dook de laatste jaren in menig Vlaamse kortfilm op, zo bewijst het Artist in Focus-programma: ‘The Importance of Sweet and Salt’, ‘Do you know what love is?’, ‘Downside up’ en ‘Nesting’. Devos zetelt dit jaar ook in de jury van de Vlaamse competitie, samen met 'D'Ardennen'-regisseur Robin Pront en Kortfilm.be-hoofdredacteur Niels Putman.

Gelukkig staat Devos niet als enige vrouw in de kijker. Op zaterdag 12 december nodigen Wanda Collective en Unie van Regisseurs enkele Belgische vrouwelijke filmmakers uit voor een panelgesprek over diversiteit in de filmwereld. Britt Valkenborghs modereert de dialoog tussen Inès Eshun, Kato De Boeck, Imge Özbilge en Heleen Declercq. Hun bekroonde films — ‘Het Leven van Esteban’, ‘Provence’, ‘Camouflage’ en ‘Girlhood’ — worden na het gesprek vertoond.
 

Europa eerst

Kortfilmfestival Leuven is één van de 24 filmfestivals die mee bepalen welke kortfilms kans maken op een European Film Award. Op 10 december kennen we de winnaar, de vijf kanshebbers zijn tijdens het festival nog te zien. Het Belgische ‘Sun Dog’ van KASK-alumnus Dorian Jespers is bij de genomineerden, net als het Portugese ‘Past Perfect’ en de Zwitserse documentaire ‘All cats are grey in the dark’. Die laatste pik je ook mee tijdens de Kortfilm.be-avond op vrijdag 11 december.
 


'Marlon Brando'

 

De competitie staat garant voor Europees topwerk, ook dit jaar. Enkele in het oog springende titels uit het brede aanbod: het Waalse ‘Juillet 96’, het Nederlandse ‘Marlon Brando’, het Portugese ‘Perpetual Night, het Spaanse ‘Panthers’ en het Tsjechische ‘Figurant’. Ook het Franse ‘Dustin’, Noorse ‘The Affected’ en Litouwse ‘Dummy’ zijn niet te missen — ook deze drie kan je na elkaar bekijken tijdens de Kortfilm.be-avond.

Het festival zoomt tenslotte ook nog in op Hongarije. Regisseurs Réka Bucsi (‘Solar Walk’), Kristof Deák (‘Sing’), Nadja Andrasev (‘Simbiosis’) en Barnabos Tóth (‘Chucotage’) zorgen er mee voor een uitstekend programma.
 

En verder

Ook buiten Europa worden sterke korte films gemaakt. De genomineerden voor de Oscars bewijzen dat, of toch zeker het Tunesische ‘Brotherhood’ dat in dat programma vertoond wordt. Wie benieuwd is naar kortfilms gemaakt door ’s werelds hedendaagse topregisseurs kan Big Names, Short Films gadeslaan, met kort werk van Yorgos Lanthimos (‘Nimic’), Christopher Nolan (‘Doodlebug’), Bong Joon Ho (‘Sink & Rise’) en Celine Sciamma (‘Pauline’).
 


'Warum Schnecken kleine Beine haben'

 

Het Labo-luik, voor de experimentele meerwaardezoeker, staat dit jaar de helft van haar zendtijd af aan enkele ASMR-kortfilms, aangevuld met diverse vormen van slow cinema. Onder meer het op Film Fest Gent met een juryprijs bekroonde ‘Tussen de bijen en de tarbot’ is er te zien.

Wie de tintelende sensatie van ASMR koud laat, kan zich binnen het reguliere Labo-luik op ‘This means more’, ‘Acid rain’, en ‘How to disappear’ storten. Of je verlegt je focus naar enkele ijzersterke animatiefilms, met onder meer ‘Physcis of Sorrow’, ‘Traces’ en ‘Warum Schnecken kleine Beine haben’ in de aanbieding.

Meer informatie via www.kortfilmfestival.be.
Coverfoto © Kortfilmfestival Leuven