Event

Kort + Lang: 'Riot' (Frank Ternier)

22/10/2018
Kortfilm.be vertoont de kortfilm 'Riot' van Frank Ternier.

Line up

03.11.2018 Niels Putman

'Pantserkruiser Potemkin' is een zwart-wit stomme film uit de Sovjet-Unie uit 1925, die geregisseerd is door de Russische montagemeester Sergej Eisenstein. Het verhaal van de film is een gedramatiseerde versie van de opstand op de pantserkruiser Potjomkin in 1905.

We leiden de film in met de kortfilm 'Riot' van Frank Ternier. 'Riot' kan gezien worden als een artistiek onderzoek naar de mogelijke manieren om frustratie en woede te kanaliseren. De meest prangende vraag die erin naar voor komt is: kan het aangedane onrecht geweld legitimeren? Wanneer woorden geen sikkepit uithalen, wat zijn dan nog de wapens van de verontwaardigde massa? Uiteindelijk zweert Ternier toch het geweld af en grijpt hij naar een krachtig wapen dat hij door en door kent: kunst. Via hip-hop-dans, in casu de in Los Angeles ontstane ‘Krumping’-stijl, uiten de verontwaardigden hun frustratie.

Het enige wat je Ternier kan verwijten is dat zijn uitzonderlijk interessante vormexperimenten je als kijker bij wijlen afleiden van zijn beoogd sociaal manifest. En toch: 'Riot' is een zeer geslaagde, stilistische mixed media-oefening met een ongelofelijk relevante sociale boodschap.

Coverfoto © 'Riot' (Frank Ternier)