Over

Kortfilm.be is het eerste en enige online magazine in Vlaanderen gespecialiseerd in korte films. Het platform houdt een vinger aan de pols van de grillige kortfilmwereld via recensies, festivalverslaggeving & interviews. Kortfilm.be cureert ook eigen kortfilmprogramma’s, in samenwerking met verschillende partners.

ONZE VISIE

Ondanks de toenemende publieksinteresse blijft ‘de kortfilm’ een kunstvorm die weinig aandacht krijgt, terwijl het een boeiende, krachtige en vrije vorm van cinema betreft.

We geloven dat kortfilms een smeltkroes vormen van vernieuwende, experimentele ideeën die ons cognitief, creatief en emotioneel kunnen entertainen, verrassen, en onderwijzen. Net zoals langspeelfilms helpen kortfilms ons de wereld en maatschappij beter te begrijpen, en diversiteit te vieren.

Kortfilm.be gelooft dat betere berichtgeving en kritiek zullen leiden tot meer publieksaandacht die het cinemadiscours levendig houdt. Een actiever en meer divers debat wijst vanzelf de weg naar een speelser en spannender filmmilieu.

ONZE MISSIE

Onze missie is een bron van informatie en educatie te zijn binnen een vaak onderbelichte tak van cinema, en de (kort)filmcultuur in Vlaanderen & Brussel te diversifiëren en stimuleren.

We vieren het werk van, vaak jonge, nieuwe filmmakers en bieden een platform aan waar hun artistieke ondernemingen een langer leven leiden — na een festivalparcours, en ver buiten het reguliere distributiecircuit. Zo stimuleren we filmmakers in hun creatieve onderzoek.

Door het kortfilmlandschap in Vlaanderen, Brussel en daarbuiten in kaart te brengen via een gecureerd overzicht, online én bij gelegenheid in de bioscoop, bieden we een actieve gids aan voor kijkers, beginnende makers & professionals.

ONZE HISTORIE

Kortfilm.be is ontstaan uit de werking van Kutfilm.be: een kritische filmwebsite, gestart als studentenproject in 1999. De site groeide snel uit to een volwaardig, drukbezocht platform. Al in de beginjaren van de website spendeerden we uitzonderlijk veel aandacht aan de kortfilm, een primeur in de toen bestaande filmpers.

In 2005 werd Kortfilm.be gedoopt, als zelfstandige werking en platform. Doorheen de eerste jaren kon het rekenen op steun vanuit het Kunstendecreet van de Vlaamse Overheid. Sinds 2017 ontvangt Kortfilm.be structurele steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Kortfilm.be is een project van T.U.K. vzw en ontvangt structurele steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). 

Hoofd-/ eindredacteur & coördinator — Niels Putman
Redactie — Bo Alfaro Decreton, Jannes Callens, Tom Cuypers, Matthias De Bondt, Jana Dejonghe, Youness Iken, Michiel Philippaerts, Sofie Rycken, Sarah Skoric, Carmen Van Cauwenbergh, Kate Voet
Voorzitter — Jan Sulmont
Zakelijke leiding — Ils Huygens

Partners — Acteur.be, BREEDBEELD, Cinema RITCS, Dalton Distribution, De Filmclub, De Cinema, KASK Cinema, NISI MASA – European Network for Young Cinema, OpenVRT, Talking Shorts, Short Film Conference