27

Nicolas Daenens 2010 België 14 '
Een 27-jarige man realiseert zich dat hij door ouder te worden aan tolerantie moet inboeten.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2010

Tags

02.12.2010 Jeroen Van Rossem

Titus De Voogdt, gekend van 'Steve + Sky' en 'Any Way the Wind Blows', speelt een naamloze jongeman van 27, een volgens hem gevaarlijke leeftijd. Hij heeft het net uit gemaakt met zijn vriendin en besluit zichzelf te belonen met het maken van frieten.

Op weg naar huis van de supermarkt, maakt hij, op het eerste zicht, een aantal banale ontmoetingen met mensen in de straat mee; hij wordt geconfronteerd met hun erg diverse problemen. Lichtjes geïrriteerd, pareert hij hun pogingen tot contact op een passief-agressieve wijze.

De Voogdt blijkt een uitstekende keuze voor deze hoofdrol. Zijn nonchalante voorkomen (net als in de twee bovengenoemde films) en de manier waarop de ontmoetingen met de talloze mensen uitgespeeld worden, zorgen voor een luchtige en komische noot. De commentaar die hij via voice-over levert, versterkt dit gevoel.

Nicolas Daenens levert een fijne film af. Niet alleen voelt '27' qua verhaal afgerond, ook de beeldvoering is doordacht — de camera volgt op semi-objectieve wijze het personage en observeert de situaties voorzichtig. Het is een stijl die Daenens leent van bijvoorbeeld Alfonso Cuarón, net zoals het gebruik van een aantal longtakes, waarbij ook wat zich op de achtergrond afspeelt relevant is voor de filmbelevenis. Het staat de kijker toe om op verkenning te gaan in deze opmerkelijke kortfilm.