7 ways to upgrade your brain

Brecht De Cock 2020 België 2 '
Een eigenaardige man probeert zijn brein te upgraden met behulp van een onzichtbare stem. Er ontstaan vreemde situaties wanneer hij de basisinstructies te letterlijk wil opvolgen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020
04.02.2021 Carmen van Cauwenbergh

7 ways to upgrade your brain van Brecht De Cock is één van de meest ludieke studentenfilms van het afgelopen jaar. De dwaasheid kent zijn gelijke niet, en dat bedoelen we positief. Een verandeming om nog eens schaamteloos luidop te lachen.

Onder begeleiding van een voice-over oefent een man zeven oefeningen uit om zijn brein te verbeteren. Alleen neemt hij dat zeer letterlijk, wat enkele bizarre en onnozele situaties oplevert. De zwarte centrale figuur maakt ons instant vrolijk, op een manier zoals Manon van De Jeugd van Tegenwoordig doet, toevallig ook in het roze. Of het werk van MAT.

Dit soort letterlijke humor werkt op de lachspieren maar het is ook scherpzinniger dan op het eerste zicht lijkt. Denk bijvoorbeeld ook aan David Shrigley die binnen de kunstwereld een flinke dosis zelfrelativering en speelsheid brengt: een frisse wind door een wereld die zichzelf al eens te serieus durft te nemen. Zo’n lieflijke fuck you zoals ook De Cock zijn film, brengt ons weer met beide voeten op de grond.

Goede keuze ook om een Brit de voice-overstem te laten inspreken: Britten zijn koning in dit soort droge, onnozele commentaar (“Margaret, the nuts have turned!”). ‘7 ways to upgrade your brain’ is zeer genietbaar en zeker niet onschuldig.