9, Chemin des Gauchoirs

Lyonel Charmette 2015 Frankrijk 13 '
Een geitenherder ontdekt een vreemde kabelbaan wanneer hij achter een ontsnapte geit gaat.

Bio Regisseur

Cast & crew

04.02.2016 Jeroen Van Rossem

9, Chemin des Gauchoirs vertelt het verhaal van een geitenherder die een vreemde kabelbaan ontdekt wanneer hij achter een ontsnapte geit gaat.

Elk van de cabines is ingericht als een kamer van een luxueus huis. Hoewel hij in eerste instantie achterdochtig is, laat hij zich al snel verleiden door het comfort wanneer hij vast komt te zitten eens de kabelbaan stilvalt ’s avonds. In de ochtend merkt hij echter dat hij niet de enige persoon op de kabelbaan is.

Hoewel de andere bewoners van de cabines op het eerste zicht skiërs lijken, zijn het eerder gezichtloze gedaantes die haast spookbewoners zijn. Ook de geitenherder lijkt langzaamaan te worden verzwolgen door de kabelbaan. Gelukkig beseft hij tijdig dat het tijd is om te ontsnappen.

In vele opzichten kan je '9, Chemin des Gauchoirs' beschouwen als een atypische horrorfilm. Visueel stralen de vaak kleurrijke taferelen wel een mysteriositeit uit, maar behouden ze tegelijk ook een zereke sereniteit. Regisseur Lyonel Charmette voegt zelfs een scheut humor toe aan de scènes, waardoor het geheel vrij luchtig blijft.

Om zijn film tot leven te brengen, maakt de regisseur gebruik van een vrij eenvoudige computeranimatie. De gekozen stijl heeft zeker zijn charme, al komt ze misschien wat onpersoonlijk over en is er hier en daar nog wel een ruw kantje te merken.

Verder kan Charmettes film ook gezien worden als een metafoor over hoe wij als mens steeds meer in de ban geraken van luxe en comfort en zo onze voeling met de natuur kwijtraken. Op deze manier krijgt dit lichtjes absurde verhaal, alsnog een bredere betekenislaag mee.