Ada

David Williamson 2020 België 14 '
Ada moet kiezen. Ofwel schuldig pleiten voor een moord die ze niet gepleegd heeft, ofwel haar onschuld bewijzen voor een jury.

Awards & selecties

  • Beste Cinematografie Kortfilmfestival Leuven 2020

Tags

04.12.2020 Jan Sulmont

Ada staat terecht voor het hof van assisen. Heeft zij echt die bloederige moord gepleegd? Wat haar betreft heeft ze genoeg verteld aan de recherche. Ze spreekt in de rechtbank dan ook geen gebenedijd woord. Ze valt nog liever dood.

Wat een beeldenpracht in dit adembenemende treurdicht. Keren Kraizer, een Brussels-Israëlische performer en fotografe, speelt Ada met een subtiliteit die naar de adem grijpt. De kunstenares werkte eerder met Anne Teresa De Keersmaeker. Het lijkt wel een performance van Marina Abramović: de emoties stromen van haar gelaat, terwijl ze nauwelijks ademt. Net als Nicole Kidman in 'Birth' wordt Kraizer minutenlang in close-up gefilmd. Het kan geen toeval zijn dat haar haren plots blijken gekortwiekt, net als die van de rouwende Kidman in Jonathan Glazers film. Elke trillende lip of oogopslag – één keertje zelfs recht de camera in — drijft de spanning verder op.

David Williamson is hier zowel cinematograaf als regisseur en klaart die klus fantastisch. Zijn werk ademt pure cinema.

David Williamson, de vaste director of photography van Gilles Coulier, is hier zowel cinematograaf als regisseur en klaart die klus fantastisch. Geen wonder dat de man al een Ensor op zak heeft, voor de fotografie van Peter Monsaerts 'Le Ciel Flamand'. Zijn werk ademt pure cinema. In elk van de arena’s waar Ada ronddwaalt staan of hangen trouwens camera’s: het kleine appartement waar de moord plaatsvindt, het grauwe politieverhoorlokaal, de rechtbank en de gevangenis. Maar het is Williamsons lens die de schitterende Kraizer in elk van die besloten omgevingen het beste vat.

Ondanks het hoge contemplatieve gehalte van de film gebeurt er heel wat, op geluid van Senjan Jansen, met muziek van Liesa Van der Aa en met een muzikale coda die de mooie treurnis ten top drijft.