play

Al was het maar voor even

If only for a moment

Leo Kurpershoek 2017 België 30 '
Een jong gedesillusioneerde kunstenares heeft haar rug toegekeerd naar de wereld. In een verlaten landschap ontmoet ze Emily, een nuchtere geologe. Hun leven is idyllisch, totdat de echte wereld komt aankloppen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Filmfestival Oostende 2017
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
07.12.2017 Jana Dejonghe

Een reeks kleurrijke vlaggen die op een ruw, winderig stukje kust zorgvuldig aan elkaar worden gebonden door een jonge twintiger: met dit intrigerend beeld begint Leo Kurpershoeks KASK-afstudeerwerk 'Al was het maar voor even'. De jonge vrouw heet Astrid. Ze lijkt een kluizenaarsleven te leiden op deze prachtige verlaten plek, temidden de natuur en los van de tijd. Slapen doet ze in haar auto, overdag houdt ze zich bezig met land art.

Rustige beelden in warme kleuren, met dank aan director of photography Xavier Van D’huynslager, laten de kijker zich meteen aanpassen aan het trage tempo en de eenzaamheid waarin de jonge kunstenares leeft. Tot ze Emily ontmoet, die toevallig in de buurt is voor een niet nader genoemd wetenschappelijk project. Op het eerste zicht zijn de twee meisjes heel verschillend: Belgisch en Nederlands, kunstenares en onderzoeker. Toch klikt het meteen en zien we ze al snel met elkaar dollen in een paar geestige scènes. Emily is voor Astrid echter ook een element van de ‘echte wereld’ die ze ontvlucht is. “Ik wil alles, maar ik kan niets.” Met een antwoord dat van de dialoog bijna een gedicht maakt, bevestigt Emily de kloof die tussen hen twee bestaat.

Hierna verliest de film aan kracht. De abrupte verandering contrasteert met de zorgeloosheid van de eerste twintig minuten. Deze kanteling in tempo, in combinatie met de vrij lange tijdsduur van de hele film, zorgen ervoor dat het als kijker niet makkelijk is om je aandacht niet te laten verslappen.

Een halfuur heerlijke slow coming-of-age-cinema, met een vleugje 'La vie d’Adèle', is deze film wel. Over liefhebben en vrijen, maar ook over eenzaamheid en uit elkaar groeien. Met open, oprecht acteerwerk door Charlotte De Bruyne ('Little black spiders') en Sallie Harmsen, en een erg sterke cinematografie die doet verlangen naar zwoele, zorgeloze zomerdagen.