play

Alice

Thom Vander Beken 2004 België 28 '
Het portret van vijf vrouwen die in een psychiatrische afdeling leven.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Courtisane 2005

Tags

05.10.2005 Sven De Schutter

Vander Beken verrast met deze bijzonder liefdevolle portrettering van vijf vrouwen die in een psychiatrische instelling leven en werken. Voor de camera gezeten vertellen ze wie ze geworden zijn en waar ze naar zoeken, terwijl de camera hun ogen, mond of handen in extreme close-ups neemt. Op welke wijze de cineast zijn sprekers tot bezinning aanzette, is een vraagteken, maar wat ze te vertellen hebben is bijzonder boeiend, al is er ééntje bij die wat zweverig aangelegd is. Ook al zijn de vrouwen volkse, ongekunstelde types die zeer spontaan praten over hoe ze naar de wereld kijken, Jambers is zeer ver weg.

Cameraman Nicolas Karakatsanis komt als altijd sterk uit de hoek. Hij schoot schitterende, haast poëtische tussenbeelden als onderbreking van de interviews, en helpt daarmee de film aan een ritme. De tot verbeelding sprekende shots van klinken, trappen, gangen, gordijnen en andere decorelementen uit de inrichting, illustreren op prima wijze de geborgenheid en rust van de instelling, en spreken tegelijk de clichés tegen van haveloosheid en somberte. Een desoriënterende, dromerige soundtrack meandert erom heen, zoals je in wonderland kunt verwachten.

Resultaat is een zeer warme, zeer Vlaamse, en stijlvol in beeld gezette docu met een bescheiden diepgang. We kijken uit naar wat Vander Beken nog meer te vertellen heeft.