On Attend

Dimitri Sterkens 2016 België 12 '
Het jonge Afrikaanse meisje Camille probeert de grens over te steken in de hoop haar familie terug te vinden, maar raakt verstrikt in een niemandsland tussen de douaneposten. Na elke controle moet ze door een douche te lopen, waardoor de stempel op haar paspoort vervaagt…

Cast & crew

Awards & selecties

  • Ensor voor Beste Kortfilm 2017
  • Ensor voor Beste Cinematografie 2017
  • Beste Regisseur London Indie Fest 2017
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016
  • Publieksprijs Sundance Channel 2017
  • Afrika Filmfestival 2017
  • Ciné Prive 2017
  • Montreal Black Film Festival 2017
  • Beste Cinematografie Discover.Film 2017
  • etc.
30.11.2016 Jannes Callens

Het eerste beeld grijpt je al meteen naar de keel, een voorbode voor wat komen zal.

Het jonge Afrikaanse meisje Camille Boro tracht de grens over te steken om haar familie terug te vinden. Dat blijkt helemaal geen sinecure. Ze raakt, tot haar eigen wanhoop, verstrikt in het bureaucratisch geharrewar van de grenscontroleposten. Telkens wanneer Camille een grenspost nadert, moet ze eerst door een douche. Daardoor vervaagt de stempel op haar paspoort en moet de gehele procedure opnieuw gestart worden.

De minimalistische arena van het verhaal wordt geconcipieerd met enkele eenvoudige elementen: donkere studio, geel plaklint, douchekop, bureaus en heel wat tl-lampen. Regisseur Sterkens koos voor een conceptuele aanpak die perfect past bij de problematiek waarrond zijn kortfilm draait. De penibele situatie waarin heel wat vluchtelingen verkeren valt namelijk niet letterlijk in beeld te brengen. Het niveau van het particuliere wordt in 'On Attend' overstegen, terwijl de toeschouwer met Camille toch een persoonlijk aanvoelend perspectief op zijn bord krijgt.

De krachtige acteerprestatie van Jennifer Heylen blijft lang nazinderen. Je krijgt het als toeschouwer keer op keer ijskoud wanneer het druipnatte meisje in beeld komt. Het is bovendien onmogelijk om onverschillig te blijven bij de patstelling waarin het hoofdpersonage is terechtgekomen. Dat komt niet alleen door de relevantie van het brandend actuele onderwerp, maar ook door Heylens veelbelovende prestatie. Ook het werk van director of photography Dries Vanderaerden draagt bij tot die donkere sfeer die de gehele film omhult. Een prachtig staaltje cinematografie van de bovenste klasse.

Dimitri en zijn team zorgen ervoor dat je - na het respectvol uitkijken van de eindgeneriek, want dat verdient de film - de zaal gefrustreerd verlaat. Bijzonder sterk werk van een erg getalenteerde regisseur waar we ongetwijfeld nog van zullen horen.