play

Blind Vaysha

Theodore Ushev 2016 Canada 8 '
Een bevreemdend sprookje, gebaseerd op een kortverhaal van de hedendaagse Bulgaarse schrijver Georgi Gospodinov.
Oscarfilms Animatietoppers

Cast & crew

Awards & selecties

  • Jury Award Annecy 2016
  • Junior Jury Award Annecy 2016
  • Cartoon Network Award for Best Narrative Short Animation
  • Berlinale 2016
  • Genomineerd voor een Oscar 2017
28.02.2017 Liza Brandt

Met haar groene linkeroog ziet Vaysha enkel het verleden, met haar bruine rechteroog enkel de toekomst: het meisje is blind voor het heden. Dit bevreemdend sprookje is gebaseerd op een kortverhaal van de grootste hedendaagse Bulgaarse schrijver Georgi Gospodinov.

'Blind Vaysha' werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Korte Animatiefilm en valt zowel qua stijl als inhoud op tussen de andere genomineerden. Een eenvoudige voice-over, gebracht door de Canadese actrice Caroline Dhavernas, begeleidt het chaotische beeldverhaal. Er wordt continu geswitched tussen het heden, het verleden en de dreigende toekomst. Naast een verwijzing naar het huidige, angstige politiek klimaat wil Ushev ons vooral duidelijk maken om in het nu te leven.

Net als in zijn vorige kortfilms, 'Tower Baher' en 'Rossignols en décembre', zijn referenties naar de beeldende kunst duidelijk aanwezig. Voor de unieke animatiestijl liet Ushev zich inspireren op de techniek van de linosnede. De harde tekeningen vol contrasten doet denken aan religieuze kunst en het Duits expressionisme.

Kottarashky verzorgde, als vaste rechterhand van Ushev, de dreigende soundtrack. De Bulgaarse melodieën onderstrepen de donkere atmosfeer die de film uitstraalt. Je bent opvallend voor of ronduit tegen deze opmerkelijke film, die je alleszins met een bevreemdend gevoel achterlaat.