play

The Bloody Olive

Vincent Bal 1996 België 10 '
Een dodelijk goede kerstavond. De boom is versierd en de gasten arriveren.
Belgische klassiekers

Awards & selecties

  • Publieksprijs BIFFF 1998
  • Clermont-Ferrand Short Film Festival 2017
  • Prijs van de Jeugdjury (Dresden)
  • Molodist International Film Festival
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • etc.
05.09.2014 Sofie Rycken

Vincent Bal is vooral bekend als de regisseur van de razend populaire kinderfilm 'Minoes', de film die de Nederlandse actrice Carice Van Houten internationaal lanceerde als filmster. Maar vijf jaar eerder al blikte hij deze bijzondere kortfilm in.

Het verhaal van 'The Bloody Olive' is gebaseerd op het stripverhaal ‘Imbroglio’ van de Franse tekenaar Lewis Trondheim. Daarin spelen drie dieren de hoofdrol: een hond, een kat en een muis. Bal verving hen door twee mannen en een vrouw én koos een kerstavond in de jaren veertig als setting. De openingsscène is een knap staaltje zeemzoete kerstvreugde, met een in een wit smokingjasje uitgedoste Frank Focketyn, Veerle van Overloop als perfecte housewife en een grote kalkoen in de oven. Maar wanneer de deurbel gaat (voor de aandachtige kijkers: kijk goed wiens naam er daar staat) en een tweede man het tafereel binnenstapt slaat de sfeer om.

Vioolmuziek begeleidt een dramatische avond tjokvol plotwendingen in ware film noir-stijl. De outfits, de donkere blikken, de droge oneliners: elk typisch kenmerk van het genre zit erin, tot in het absurde.

Dit is film noir in overdrive, een film die zijn eigen genre te kijk zet. De knappe fotografie en sfeervolle belichting tilt het verhaal tot boven dat van een ééndimensionele parodie. Niet te missen.